31-10-2008

Mijn doofheid houdt mijn dromen niet tegen


Volledig doof zijn kan soms een barrière zijn als je ambitie hebt en kan leiden tot gebrek aan zelfvertrouwen. Maar niet zo bij Claire Seaman. Zij wil uitblinken in alles wat ze doet, of dat nu skydiving is, bungee springen of een eigen zaak opzetten. Claire, nu 29, werd doof geboren, maar met de laatste nieuwe digitale hoorapparaten en haar kennis van het liplezen, kan ze goed en samenhangend communiceren. Ze heeft tien jaar ervaring als kapster en nu wil ze haar eigen zaak, een mobiel beauty salon dat heet ‘Be Beautiful by Claire.’ Dat was allemaal niet mogelijk geweest zonder de financiële hulp van haar ouders. “Omdat ik de telefoon niet kan gebruiken, is mijn moeder de receptioniste, ze boekt afspraken en informeert voor mij.” Claire ging samen met zus en broer naar een horende school. “Ik wou niet naar het internaat waar alle leerlingen doof zijn en ik gebarentaal moest leren.” Ik wil zoveel mogelijk oraal zijn, kunnen luisteren en liplezen. Ik kan zelfs omgekeerd liplezen. Als ik iemand zijn gezicht verzorg en ik achter haar sta kan ik nog met mijn cliënten praten.”

http://www.echo-news.co.uk/news/3806130.Deafness_won_t_stop_my_business_dreams/

30-10-2008

Doofheid nieuwe gesel voor Britse troepen in Afghanistan


Honderden soldaten keren terug van Afghanistan met zware blijvende schade aan hun gehoor als gevolg van het overweldigende lawaai van intense vuurgevechten. Eén op de tien soldaten hebben een gehoorprobleem waardoor ze niet meer in de vuurlinie moeten maar die ook hun verdere burgerlijke carrière kan belasten. In Afghanistan hebben ze te maken met bommen verstopt aan de rand van de weg, man tot man gevechten met de Taliban en 500 pond bommen die hun trommelvliezen scheuren, tinnitus veroorzaken en in sommige gevallen leiden tot volledige doofheid. Het Koninklijk Brits Legioen zei dat de voorbije 3 jaren 1.195 gevallen waren van aanvragen tot uitkeringen wegens gehoorverlies. Er worden wel oordoppen en andere oorbeschermers uitgedeeld, maar herhaalde blootstelling aan geweer en kanonvuur kan tot beschadiging leiden van de haarcellen in het binnenoor. De vergoeding kan oplopen tot 46.000 pond (70.000 euro) voor volledig gehoorverlies.

http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/article5042891.ece
Beroemde stille reiziger terug thuis


Vier jaar nadat hij alleen rond de wereld zeilde is hij terug in zijn geboortestad bij zijn familie. Hij woont al 17 jaar in Texas en haalde het nieuws toen hij vier jaar geleden als eerste dove zeiler alleen de wereld rondzeilde. De Villiers is doof sinds zijn zevende, maar kan liplezen in het Engels en Afrikaans. Hij werd dood na een allergische reactie op een geneesmiddel dat hij kreeg tegen zware brandwonden.

http://www.dispatch.co.za/article/aspx?id=265090

29-10-2008

Belgische jeugd leert liplezen


“Apple moet de iPod geluidssterkte beperken.”" Meer en meer jongeren worden slechthorend. "Dagelijks kunnen we zulke berichten in de pers lezen. Maar is het ook juist? In België zijn er al jongeren die tegenmaatregelen genomen hebben: ze leren liplezen. Dat kost wel wat tijd. 25 uur duurt een dergelijke cursus! De helft doet het niet alleen omdat ze gehoorschade hebben maar ook om makkelijker te kunnen converseren in disco’s. Als de muziek zo luid staat dat men zijn gesprekspartner niet kan verstaan, kan men wel liplezen. Zo kan men blijven flirten, ook als je doof wordt van de muziek. – Even afwachten wanneer de jongeren de gebarentaal zullen ontdekken.
Gisteren was er in de ZDF een nieuwsbericht over dit thema: Belgische Jugendliche lernen Lippenlesen. http://de.youtube.com/watch?v=nCQO9Bov-SY

http://www.taubenschlag.de/

28-10-2008

Dove, zwarte Amerikaan Kevin Hall liever bekend als golfspeler


Kevin Hall is niet iemand met wie je samen in de auto wil zitten. Hij is een verslaafde sms-er, de ene hand aan het stuur en de andere aan zijn Blackberry. Hij kan ook sturen met zijn knieën als hij voor een gesprek zijn twee duimen nodig heeft. En als het niet te druk is leest hij ook soms de krant. Hoewel hij op weinig sympathie van zijn ouders of de politie kan rekenen, zullen ze het hem misschien vergeven omdat hij doof is. Hoe anders kan hij geestelijk gezond blijven als hij dagenlang onderweg is van het ene naar het andere golftoernooi. In zijn wereld bestaat geen radio of iPod om hem te verstrooien van de verkeersborden die het aantal nog te rijden mijlen aanduiden. Naast Tiger Woods, die tot volgende lente niet kan spelen, is hij één van de betere zwarte golfspelers op de planeet. Naast Jim Thorpe is Hall de enige zwarte Amerikaan die een professioneel toernooi heeft gewonnen.

http://www.examiner.com/x-755-Golf-Examiner
Waar doven nog graag naar school gaan.


Toen Louise Ouko in de Kilimani doven en blindenschool aankwam was ze een zeer teruggetrokken kind. Een omdat ze doofblind was, kende ze geen manier om met haar leraar te communiceren. Ook niet met de andere 17 kinderen in deze basisschool in Nairobi. Ze zat daar maar. Ze was geïsoleerd en had zelfs geen haar op haar hoofd. Maar na twee jaar intensieve coaching is dit allemaal veranderd. Nu kan ze al vertellen wat ze wil. Ze schrijft al in Braille. Ze kan zelfs al fietsen. Haar leren schrijven en communiceren was niet eenvoudig. De lerares Mevr. Ramu moest heel langzaam beginnen door verschilende voorwerpen voor het kind te zetten die ze kon aanraken. Met gebarentaal werd haar duidelijk gemaakt wat de voorwerpen waren. De namen werden in haar handpalm geschreven. Twee jaar later is er veel veranderd in het leven van dit jonge dynamische meisje. Ze kan een voller en aangenamer leven lijden. Maar nu moet ze nog bij haar familie geïntegreerd worden.

http://www.nation.co.ke/News.-.1056/484224/-/tho83/-/
Gebaren gebruiken


In Frankrijk verscheen een boek met 650 gebaren voor de alledaagse communicatie tussen doven en horenden. Het boek heet ‘Prêt à signer’, de uitgever is Monica Companys. In het boek staat een lijst met uitdrukkingen uit het dagelijkse leven. De dialogen beslaan niet meer dan 3 gebaren. 480 zinnen met elk 3 gebaren. 10 thema’s met elk 16 vragen per thema, en 2 antwoorden per vraag. Dovencultuur, dovengeschiedenis, grammaticale input, 472 gebaren.

http://www.sourds.net/2008/10/27/pret-a-signer/#more-8345

27-10-2008

Doven defileren in stilte in Le Mans (Frankrijk)


De problemen van de doven trekken geen grote menigte aan. Bewijs: slechts een klein honderdtal personen heeft gisteren in de straten van Le Mans gedefileerd. De stille mars, symbolisch, had als doel het grote publiek te laten weten dat er in het departement geen tolk ter beschikking is. Sinds de wet op de handicap van februari 2005 die voorziet in algemene toegankelijkheid is er voor de doven nog niet veel veranderd. “De eerste Chinees heeft voet in de ruimte gezet, maar wij doven, hebben de indruk de hele dag in de ruimte te zijn. Bij ons en bij de administratie”, klaagt Bernard Truffaut. Dus, om horenden uit te leggen wat hun problemen zijn, hebben 6 dovenorganisaties op de place de la République aan hun stand alles proberen uitleggen. Net alsof je een Engelsman of een Japanner aanspreekt, legt de president van de vereniging uit. Je handen vol met woorden.

Bron: http://www.ouest-france/ van 28 september 2008 in Le Mans (Frankrijk)

26-10-2008

Doven in de reclame.



hieronder de vertaling van de ondertitels:

Probeert een eend te vliegen
En een dove probeert viool te spelen…ben je gek?
Waarom leer je niets anders?
Je verkwist iedereen zijn tijd
Speel je nog viool? (vraagt de straatmuzikant)
Waarom ben ik verschillend van de anderen?
Waarom…moet je hetzelfde zijn?
Muziek…is visueel
Sluit je ogen, je zal zien.
Wat? Heb je een probleem?
Verbazende uitvoering van onze laatste deelneemster
…nu is het tijd voor…
Wel, het blijkt dat we nog een deelneemster hebben
En hier is ze.
Pantène. Je kan schitteren
Ook Barack Obama kan het


Er zijn ook foto’s van Barack Obama die het I Love You teken maakt. Er staat wel een venijnige commentaar bij zoals dat Bush beweerde dat dit het teken was voor de Texas Longhorn, een koe met lange hoorns. Of een dekmantel voor satanisten. Want het gebaar lijkt op het teken voor satan, de duivel. ASL, Amerikaanse Gebarentaal zou gefinancierd worden door Rockefeller en uitgewerkt door Helen Keller, een theosofiste, dit wil zeggen een vrijmetselaar.

Bron: Youtube Vlog van Kadi and Francie ASL for Obama
Gouverneur van Alaska, Sarah Palin maakt het I Love You-gebaar


De republikeinse vice-presidentkandidate Sarah Palin maakt hier op een meeting het I Love You gebaar. Naast haar staat haar dochter Willow die haar jongste zoontje Trig vasthoudt. Trig heeft het syndroom van Down. In het publiek stond een moeder van een doof zoontje. Ze stelde de vraag aan Sarah Palin wat ze ging doen aan de lange en mensonterende wachttijden om geholpen te worden als men als moeder van een gehandicapt kind hulp nodig heeft. Daar wist Sarah Palin niet zo direct een zinnig antwoord op te geven.

http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo/081021/480/ea8ab71aec7547b39b3b669fb188ecb/

25-10-2008

Dove donor geweigerd (de Canadese Bloedbank verontschuldigt zich!)


Een teenager uit Halifax, Jamie Routledge, wilde een goede daad stellen op haar school maar werd afgewezen door een staflid van de Canadese Bloedbank omdat ze doof is. Jamie zegt dat ze vernederd werd door het gebrek aan respect van de staf en het ziekenhuis. “Waarom mocht ik geen bloed geven? Ik ging niemand besmetten met doofheid”, zegt ze via haar moeder, die voor haar tolkt. Jamie vertelt ook dat ze nog van andere doven heeft gehoord dat ze geweigerd werden. “Ze excuseerden zich niet, of toch bedankt, nee, niets.” Haar moeder stond versteld dat haar dochter die een actieve jonge vrouw is en volleybal speelt geen bloed mocht geven. De woordvoerder van de bloedbank zei in een e-mail dat hun organisatie graag samen werkt met doven. Maar , spijtig genoeg, was het die dag heel druk in het ziekenhuis… en onze medewerkers hebben ons beleid verkeerd geïnterpreteerd en Jamie werd onnodig afgewezen. Jilian Brown excuseerde zich publiekelijk en uitte de hoop dat Jamie in de toekomst toch nog bloedgeefster wil worden.

http://thechronicleherald.ca/Metro/1086686.html
Dove student aan Central Washington voelt aan dat de universiteit hem niet de gepaste diensten aanbiedt.


Studeren is al lastig. Maar hoe zwaar kan het zijn als je denkt dat je de verkeerde informatie krijgt in je lessen. Dat maakt een dove student nu mee. Glenn Engels is één van de negen doven aan de universiteit. Hij is afhankelijk van schrijftolken die notities voor hem nemen in de lessen. Eén van de tolken liet hem in de steek. Ze kwam niet opdagen op de eerste lesdag. De tweede dag was ze te laat, de derde en de vierde ook. Het werd zo erg dat hij klacht moest indienen en ze werd verwijderd. Maar nu moet Engels het met één schrijftolk doen, en dat is aanpassen. Toen wisselden ze om de 15 of 20 minuten om hun handen te laten rusten. En om financiële redenen wordt er geen tweede tolk meer aangenomen. De dove student heeft nu al een paar cursussen moeten laten vallen door de besparingen. De universiteit belooft in de toekomst nog twee andere schrijftolken in te huren.

http://www.kndo.com/Global/story.asp?S=9236686&nav=menu484_2_8
Als de handen spreken


Als Paulette Ouzeau over doofheid praat, weet ze waar ze het over heeft. Haar beide ouders waren dood. Ze heeft leren praten met de kinderen van de buren. Als horend kind werd ze later uiteraard tolk, voor pa en ma en voor hun vrienden. Sindsdien heeft ze er niet meer mee opgehouden. Ze helpt als tolk bij het afleggen van examens om een baan te krijgen. In Angoulème doet de ziekteverzekering op haar beroep als tolk. De zin om anderen te helpen zit er bij haar in als een tweede natuur. Ze tolkt ook op vakantiekampen en in de gemeenteraad. Als gevolg daarvan heeft ze haar eigen stichting opgericht Saintes Langue des Signes. Met als precies doel: het publiek bewust maken en sensibiliseren, zowel de professionelen( scholen, ziekenhuispersoneel) en de gewone burger die met doofheid te maken heeft ( slechthorenden, familie van doven ). Nu werkt ze in een bejaardentehuis. Ze ontdekte dat veel mensen met de ziekte van Alzheimer zich moeilijk konden uitdrukken met woorden, maar dat het nog een hele tijd wel ging met gebaren. Het werkt heel goed, als zijn het maar basisuitdrukkingen zoals, dag, tot ziens, honger, dorst. Professor Bruno Dubois, neuroloog in het Salpêtrièreziekenhuis en voorzitter van de Franse Alzheimerassotiatie bevestigt dat gebarentaal nuttig is op voorvaarde dat het wordt aangeleerd bij het begin van de ziekte.

http://www.sudouest.com/charente-maritime/actualite/saintonge/article/397278/mil/3384370.html

24-10-2008

Bondmeisje Gemma Arterton werd doof, kon niet spreken en kon niet zien.


Het nieuwe James Bond meisje Gemma Arterton beweert dat in een scène van de laatste OO7 film ze doof, blind en sprakeloos was nadat ze helemaal werd bedekt met olie en voor dood op het bed van Bond werd gelegd. De actrice was twee uur lang bedekt met de smurrie. Ze zag niets, ze kon niet bewegen, ze kon niet goed ademen en ze hoorde niets want de olie zat ook in haar oren. Dit is iets was ze nooit zal vergeten, en het is een scène die nu al met de film geassocieerd wordt.

http://entertainment.oneindia.in/hollywood/top-stories/scoop/2008/gemma-quantum-solace-241008.html
Doof maar uiterst gemotiveerd


“Hij geeft ons allemaal pit. In het begin was het niet vanzelfsprekend, maar we zijn blij dat hij bij ons is” verzekeren ons zijn collega’s. Said Hamada is 19 en werkt in de ploeg van de keuken bij Chez Léon. Hij communiceert met zijn collega’s met geschreven berichten. “Ik heb altijd kok willen zijn”, schrijft de jongeman. “Ik ben gemotiveerd. Ik werk graag met vlees en sauzen.” Zijn aanpassing is vlot verlopen. “Ik heb er niet bij stil gestaan dat hij gehandicapt is of niet”, verzekert de patroon. “Het is te gemakkelijk om de mensen aan de kant te laten staan. Hij wil gewoon een bestaan door te werken. Waarom dan niet.”

http://www.ouest-france.fr/ Uitgave van 12 september in Rennes (Frankrijk)


Er zal bloed vloeien




In de film van Paul Thomas Anderson waarin hij het leven vertelt van een opkomende oliebaron in het begin van de 20ste eeuw in Amerika komt ook een doof personage voor. Op een dag ontploft een boortoren terwijl de zoon van de oliebaron dichtbij aan het kijken is. Waarschijnlijk zijn beide trommelvliezen gescheurd. Hij is dan ongeveer 10 jaar oud. De vader stuurt hem naar een dovenschool. In één van de laatste scènes zien we de zoon die gebarentaal heeft geleerd trouwen met een jeugdvriendin. Zij heeft ook al gebarentaal geleerd. Er is ook nog een confrontatie met de vader, waar de dove zoon converseert met zijn vader via een gebarentolk. De volwassen zoon wordt gespeeld door een dove acteur, namelijk Russell Harvard. Hij is afkomstig uit Pasadena, Texas en is geboren in 1981. Hij ging naar de Texas School for the Deaf en later naar Gallaudet University. Hij werkte samen met zijn moeder in een dovenschool in Alaska.

23-10-2008

Dove cartoonartiest hielp mee aan de “Flintstones”.


Ken jij de Flintstones nog? Veel mensen realiseren zich dat niet maar ook de achtergrond van een tekenfilm moet getekend worden; rotsen, gras, lucht, voeten, enz. Die werden allemaal getekend door een dove artiest. Zijn naam: Gino Giudice. Hij verhuisde van Chicago naar Hollywood in de jaren 60 om voor de studio van Hanna en Barbera te werken. Kunt en tekenen was zijn hele leven. Nu is hij met pensioen.

http://fookembug.wordpress.com/
Dove tienkamper Christoph Bischlager schreeuwt zijn vreugde uit.


Dovensport. 25-jarige uit Warmisried wint de Wereldkampioenschappen tienkamp. Zijn ouders stuurden hem naar de sportles om zijn evenwicht te oefenen. Toen Christoph na de afsluitende 1500 meter uitgeteld op de grond ging, trokken zijn ouders een spurtje naar hem toe. Ze konden het in het Izmirstadion in Turkije niet meer op hun stoeltje uithouden. Ze vielen hun zoon om de hals. Op dit moment stond vast dat hun dove zoon de meest veelzijdige dovensporter is, wereldkampioen tienkamp. Dat was één van de mooiste momenten in hun leven. Dit is het hoogtepunt van een fantastische ontwikkeling. Toen Christoph nog klein was verloor hij zijn gehoor als gevolg van een hersenvliesontsteking. Zijn motorische ontwikkeling had er ook onder te lijden. Zijn evenwicht was verstoord, hij viel veel. Door het vele sporten kwam alles goed. Hij is nu zelfs sportleraar. Meestal sport hij tegen horenden. Daar heeft hij natuurlijk het nadeel dat hij het startschot niet hoort. Hij moet kijken naar de rook die uit het startpistool komt. Toch gebruikt hij geen gebarentaal, hij kan liplezen en heeft met behulp van logopedisten leren spreken.

http://www.pepperoni.de/magazin/news/themen/art25,15285

22-10-2008

79ste internationaal autosalon toont emotie


De poster voor het autosalon in Genève voor 2009 toont met de rode kleur de liefde voor de auto en met het gevormde hart de verbondenheid van de bezoeker met het salon. Het Internationaal Automobielsalon in Genève heeft met die keuze een universeel gebaar gekozen en tezelfdertijd voor een betere communicatie voor iedereen.

http://www.auto-illustrierte.ch/aktuelle-news/autosalon-genf-2009-10065.html

21-10-2008

Voormalige doveninstructeur krijgt celstraf


Een voormalige instructeur is veroordeeld voor seksueel misbruik van dove jongeren die aan hem waren toevertrouwd. Het hooggerechtshof in Edinburgh heeft hem veroordeeld tot 12 jaar celstraf. Colin Macdonald, 61, uit Wakefield, West Yorkshire is schuldig aan misbruik van dove kinderen. Het misbruik vond plaats in de Highlands tussen 1973 en 1981. Sommige van zijn slachtoffers juichten van vreugde bij het vernemen van zijn straf. George Drinnan, 45 jaar, uit London, zegt via zijn tolk: “Ik ben heel, heel blij. Hij verdient het. Ik hoop dat hij sterft in de gevangenis.” James Colhoun, 48, uit Glasgow, zegt:”Toen ik hoorde dat hij 12 jaar kreeg vond ik het fantastisch. We hebben geleden en lijden nog. Het blijft een trauma voor ons.” Zijn jongste slachtoffers waren tussen 10 en 15. Hij werd pas gearresteerd toen twee van zijn slachtoffers tientallen jaren later met elkaar in contact kwamen via sms-berichten.

http://news.bbc.co.uk/2.hi/uk_news/scotland/glasgow_and_west/7681773.stm
Stil dorp in de Kashmir


Jammu – In het dorp valt je de geweldige stilte op, alleen doorbroken door natuurgeluiden. Voor de bewoners van het dorp Dhadikaie in Kashmir is de stilte al sinds lang een gezel. Veel families hebben twee tot drie gezinsleden die doof zijn en niet spreken. Sommige families zijn zelfs allemaal doof. De informatie komt van Masaud Ahmad, leraar in de dorpsschool. Veel mensen in het dorp lijden aan flourosis, een zeldzame genetische ziekte die doofheid veroorzaakt. De genetische afwijking sloeg toe in de dorpsgemeenschap van ongeveer 2.000 mensen van de Gujjars-stam enkele tientallen jaren geleden. Eén van de ouderen van het dorp, Mohammad Ismail, die doof was, bracht waarschijnlijk de ziekte in de gemeenschap in 1916. Hij overleed in 2001, maar de ziekte blijft in het dorp omdat veel familieleden onder elkaar huwen. Er zijn ongeveer 95 dove families in het dorp. Een lokale journalist heeft het als project ingediend bij UNICEF. Hij zegt dat het aantal dove kinderen, dat geboren wordt nog steeds aangroeit. Meer dan 70% van de bevolking in het dorp is aangetast. Er is onderzoek aan de gang door de universiteit van Kashmir, maar de ziekte en de externe factoren zijn zo complex dat het besluit van de dokters is dat trouwen binnen de familie moet gestopt worden. Bovenop al hun miserie krijgen de dorpelingen ook helemaal geen hulp van de lokale autoriteiten. Voor een eenvoudige Paracetamol tablet moeten ze 6 km te voet gaan en een dovenschool wil de regering niet openen.

http://www.islamonline.net/
Hear the World ambassadeurs


De Canadese zanger en fotograaf Bryan Adams poseert voor zijn foto’s van beroemdheden op de tentoonstelling ‘Hear the World Ambassadors’ in Zurich, Zwitserland. Hoor de wereld is een initiatief om meer bewust naar muziek te luisteren. De foto’s worden per opbod verkocht en de opbrengst gaat naar een project waarmee de situatie van doven kan verbeterd worden.

http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo/

20-10-2008

Politie helpt dove vrouw bevallen aan de kant van de snelweg


‘Het was een hectische morgen voor ons,’ zegt Denise Egbert. Ze is doof en communiceert met een tolk. ‘We waren echt dankbaar dat de politie in de buurt was om ons te helpen.’ De moeder dacht dat ze het ziekenhuis nog kon halen maar de baby werd langs de kant van de weg geboren, langs de Zuid MoPac Laan. Geen vroedvrouw in de buurt, alleen haar echtgenoot en een paar agenten. Het was nog donker en de agenten lichtten bij met hun zaklamp terwijl de ochtendspits voorbijflitste. Eén van de agenten bedekte de moeder en haar baby met zijn jas tot een ziekenwagen ter plaatse was. Het is haar derde kind, de twee oudste zaten op de achterbank, en zoals alle vaders doen had pa ook zijn camera in de aanslag.

http://www.statesman.com/news/content/news/stories/local/10.17/10
Giovanna wordt gezocht



Giovanna is al drie weken niet meer naar huis gekomen. Ze is samen met andere dove jongeren onderweg. Ze verplaatst zich waarschijnlijk van stad tot stad met de trein. Giovanna heeft nu kort blond haar en een lippiercing en draagt meestal een zwarte pet. Haar moeder maakt zich zware zorgen. Ze weet niet waar Giovanna is. Wie Giovanna in Duitsland of daarbuiten gezien heeft meldt zich bij de site van taubenschlag.
(21/10/08 Giovanna heeft zich ondertussen zelf gemeld en is nu bij haar oma)
http://www.taubenschlag.de/
Ploeg filmt documentaire over de 19de eeuwse baseball speler ‘Dummy’ Hoy.


David Risotto, een documentairefilmer uit Californië is begonnen aan het verfilmen van het leven van “Dummy Hoy: A deaf Hero.”Ryan Lane, die doof is, speelt William Ellsworth Hoy, een held in de Amerikaanse dove gemeenschap en een van de eerste dove professionele baseballspelers. Hoy speelde in de hoogste klasse ‘outfielder’ voor de Cincinnati Reds en later de St.Louis Browns, tussen 1880 en begin 1900. De pejoratieve bijnaam “Dummy” kreeg hij omdat het horende publiek veronderstelde dat hij niet zo slim was omdat hij moeilijk kon praten. De acteur die zijn rol speelt Ryan Lane speelt ook in een recente episode van “Cold Case”.

http://www.courierpress.com/news/2008/oct/19/back-in-the-day/
Eerste retrospectieve van dove primitieve artiest.


Jasmes Castle uit Idaho werd doof geboren. Hij leerde nooit spreken, pikte de gebarentaal niet op en kon niet liplezen, noch schrijven of zelfs maar in het algemeen communiceren. Hij trouwde niet, ondernam geen reizen en kon geen vast werk houden. Maar Castle kon tekenen. Hij tekende elke dag van zijn leven ( 1899-1977). Hij combineerde houtskool uit zijn houtstoof met speeksel en soms water. Hij maakte zo een soort inkt dat hij gebruikte met zelfgemaakt katoen, papiersnippers en gescherpte stokken. In het Kunstmuseum in Philadelphia hangt nu een overzichtstentoonstelling van ongeveer 300 werken uit 60 publieke en private verzamelingen. Er zijn ook voorbeelden bij van zijn met de hand gemaakte boeken, tekstwerken en collages, samengesteld uit wat de meeste mensen als afval zullen beschouwen: gebruikte enveloppes, platgestampte lucifersdoosjes, bladzijden uit huistaken van zijn nichtjes en lege voedselverpakkingen. ‘James Castle: Een retrospectieve’ is een studie van thema’s en werkwijzen van een artiest die zichzelf alles leerde.

http://www.delawareonline.com/article/2OO81019/LIFE/810190308/1005/LIFE
Iran maakt in vitro binnenoorhaarcellen


Iranese onderzoekers hebben met succes stamcellen uit beenmerg van knaagdieren gehaald en in vitro binnenoorhaarcellen aangemaakt. “In dit tweejarige project hebben onderzoekers een cultuur opgezet en haarcellen geproduceerd. Een procedure die in andere landen weinig voorkomt,” zegt de teamleider, Mohammad Farhadi. Hij vertelde erbij dat de cellen werden ingespoten in dove muizen en dat met succes hun hoorprobleem werd bestreden. Deze methode vermindert ook het risico of afstoting omdat de haarcellen geproduceerd worden uit beenmergstamcellen van het dove individu zelf.

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=72658&sectionid=3510210

16-10-2008

Marco Kaiser, slechthorend, wint een integratieprijs.


Marco is steenkapper, beeldhouwer en wint dit jaar de integratieprijs in Dusseldorf. Hij is 33 en slechthorend. In zijn bedrijf in Keulen geeft hij andere vakmensen met een handicap een kans om te werken. Er zijn ongeveer 35.000 mensen met een handicap werkloos in Noord Rijn Westfalen, en het zal er niet op verbeteren. De integratieprijs moedigt mensen en bedrijven aan en ondersteunt projecten die daar proberen aan te werken. Op de site kan je een videoportret van Marco zien.

http://www.domradio.de/aktuell/artikel_45765.html

15-10-2008

Directeur voelt zich verplicht om gebarentaal in te voeren op zijn school met 24 nationaliteiten


Personeel en leerlingen in een basisschool waar 26 verschillende talen gesproken worden leren gebarentaal om met elkaar te kunnen communiceren. Van de 311 kinderen in de Fairlicht Basisschool in Brighton, East Sussex komen er 55 van overzee, uit 24 verschillende landen. Onder elkaar spreken ze 26 talen variërend van Spaans, over Pools tot Arabisch en Mandarijn Chinees. De nieuwe directeur, Damien Jordan, besefte dat hij en zijn personeel zouden blijven sukkelen tot ze een oplossing zouden gevonden hebben om de communicatie tussen iedereen te verzekeren. Dus besloten ze om de basis van Makaton te leren, een vorm van gebaren gecombineerd met gezichtsuitdrukking en spraak . Makaton is speciaal ontwikkeld voor scholen met veel anderstaligen. Het betekent dat als de kinderen gefrustreerd zijn ze zich niet kunnen verstaanbaar maken. Met Makaton kunnen we nog met hen communiceren. We leren het allemaal tegelijkertijd, leerkrachten en leerlingen, en dat schept nog een hechtere band. Makaton werd ontwikkeld in Groot Brittanië in de jaren 70 door een logopedist om mensen met beperkingen beter te laten communiceren en wordt nu in 40 landen over de wereld gebruikt. Sommige gebaren zijn dezelfde als in de Britse gebarentaal. Er zijn 450 basisgebaren en symbolen, maar het systeem kan uitbreiden tot meer dan 7.000 concepten, ook complexer en meer abstract.

http://www.telegraph.co.uk/
Eerste dove basketter in de NBA


Lance Allred werd aan de pers voorgesteld bij de Cleveland Cavaliers in september 2008, in Independence, Ohio,VS. Allred is de eerste dove speler die op een wettige manier bij de NBA speelt.

http://news.yahoo.com/nphotos/slideshow/photo/081008/

14-10-2008

Angst voor doofheid leidt tot zelfmoord op treinsporen


Een vrouw uit Finchampstead pleegde zelfmoord door voor een trein te springen omdat ze angst had om doof te worden. Melodie Hart, 61 jaar oud, glimlachte en wuifde nog naar de treinbestuurder nadat ze op de sporen was gestapt, maandagmorgen 31 maart. Het politieonderzoek is nu afgerond. In haar wagen vonden ze een briefje. Net voor haar dood had Mevrouw Hart last van licht gehoorverlies in één van haar oren. Ze was angstig dat ze helemaal doof zou worden. Dit in combinatie met het feit dat haar vader pas was overleden had er al toe geleid dat ze tweemaal had geprobeerd zich te verdrinken in hun zwembad. Volgens de artsen ging het om een normaal ouderdomsverschijnsel, maar voor haar had het duidelijk meer betekenis. De angst om doof te worden verlamde haar.

http://www.getwikingham.co.uk/
Leven van dove schrijfster even boeiend als haar boek


Twee dagen voor haar verjaardag viert de 39-jarige Ann Clare LeZotte het verschijnen van haar eerste roman, “T4”. “Ik heb er mijn hele leven op gewacht, ik heb mezelf altijd blijven voorhouden dat ik mijn eerste roman wou publiceren voor ik 40 werd.” Paula Becker is 13 en doof. Ze leeft in Nazi Duitsland. Mensen met een gebrek worden door een bevel van Hitler ter dood gebracht in Tiergartenstrasse 4, of T4. Ze verbergt zich bij een gepensioneerde pastoor. Het boek vertelt over haar strijd om te overleven, in de eerste persoon verteld in vrij vers. “Ik denk niet in woorden of gebaren,” zegt LeZotte, die ook doof is. “ Mijn geest is een soort rivier met gevoelens en inzichten, en op die manier ligt poëzie me beter dan proza.” Het boek telt slecht 112 bladzijden, maar het kostte wel 10 jaar om te maken. Toen ze toevallig het boek van Horst Biesold “Crying Hands: Eugenics and Deaf People in Nazi Germany” in handen kreeg wist ze dat het Nazi euthanasieprogramma een verhaal was dat ze moest vertellen. De auteur werkt als bibliothecaresse.

http://www.gainesville/com
Roos vernoemd naar dove Zuid-Afrikaanse Miss


In Johannesburg werd een nieuwe roos ontwikkeld door rozenkweker Ludwig Taschner en hij noemde haar Candice Rose. Sterk, mooi, zacht en vrouwelijk. Het is de eerste roos ter wereld die naar een dove persoon genoemd wordt, de 26-jarige Candice Morgan. Candice in het Latijn betekent ‘vuurwit’. Het is een mengeling van een diepe crèmekleur, geel en roze. “De kleur doet me denken aan de zonsopgang, het begin van nieuwe hoop, en dat is ook wat ik de mensen wil meegeven. De roos is het levende bewijs van mijn denkwijze, laat je innerlijke schoonheid ook je uiterlijke schoonheid bepalen.” Morgan, die afkomstig is uit Lenasia was Miss Deaf World in 2004. De roos zal het icoon zijn voor de 35ste Werelddovenconferentie die voor het eerst in 2011 in Durban, Zuid-Afrika zal doorgaan. Morgan zal de roos in alle dovenscholen van het land gaan aanplanten, waar de kinderen ze zullen verzorgen.

http://www.iol.co.za/
Deaflink helpt kiezers met gehoorproblemen bij de Amerikaanse Presidentsverkiezingen


De stad San Antonio heeft 5 consoles gekocht van DeafLink Inc. om doven de gelegenheid te geven om met een tolk het kiezen te vergemakkelijken. Mensen die slecht horen kunnen op die manier met de kiesofficiëlen communiceren met behulp van ASL tolken met een tweewegs videoscherm. DeafLin is een maatschappij die zijn basis heeft in San Antonio en gesticht dor Kay Chiodo. In San Antonio zijn ongeveer 115.000 slechthorende en dove mensen.

http://www.bizjournals.com/sanantonio/stories/2008/10/13/daily4.html?ana=from_rss
Filip Heynick signeert op boekenbeurs


Filip Heyninck, de dove tekenaar en medewerker van studio 100 handtekent zijn verhalen waar hij aan meewerkt op de boekenbeurs. Op zondag 2 november en donderdag 6 november van 14uur tot 17 uur in de boekenbeurs in Antwerp Expo. Filip werkt mee aan de strip van Piet Piraat.

Eigen berichtgeving

13-10-2008




Dove jongen springt naar zijn dood.

Een negenjarig Spaans jongets is zondag in de Spaanse stad Albacete van de vierde verdieping naar beneden naar zijn dood gesprongen. Hij speelde zijn held Spiderman. Waarschijnlijk had hij net naar een Spidermanfilm gekeken. Hij had een masker van Spiderman aan.

Bron: Het Nieuwsblad van 13 oktober 2008

02-10-2008

Tolkenopleiding Gebarentaal


Lessius Hogeschool start met de eerste tolkenopleiding voor Vlaamse gebarentaal. Daarmee is er vanaf nu een academisch antwoord op de dringende vraag naar tolken voor doven en slechthorenden. De Vlaamse gebarentaal heeft een enorme weg afgelegd. Pas in 2006 werd ze erkend als officiële taal. De opleiding is een combinatie van praktijk en theorie. Zo worden er lessen grammatica en geschiedenis van de dovencultuur gegeven. Afgestudeerden kunnen onder andere terecht in media of onderwijs

http://www.dwars.ua.ac.be/spip.php?article615
Krant voor doven vult gat in de markt


Een nationale krant voor doven werd zopas gelanceerd in Knaphill. (VK) De krant, de Hearing Times, telt 16 bladzijden in kleur en zit vol met nieuws, ook met verhalen over de Deaflympics en Miss Deaf World.
Op de voorpagina staat een grote foto van Chris Hoy, die drie keer goud won op de Olympische spelen. Chris fietst volgend jaar naar Parijs om geld in te zamelen voor het Koninklijk Nationaal Instituut voor de Doven. Er staan ook sportverslagen in over cricket en over dove Britse tennisspelers. Jeremy Brassington ligt aan de basis van de opstart van de krant. We zagen een gat in de markt in Groot Brittanië en we gaan ook een website opstarten met en forum voor mensen met gehoorsverlies. De commentaren die we tot nu toe kregen na de eerste editie zijn positief. Hij kreeg de medewerking van de Heer Van Dijk die in Nederland Het Sein heeft opgericht. De krant wordt verdeeld onder 26.000 mensen. Hilary Gavin is de hoofdredactrice. Haar vader is 90 en slechthorend. Bijgevolg licht het project dicht bij haar hart. De andere redacteurs hebben ook bindingen met de dovenwereld. De krant kost 15 Britse Pond voor 10 nummers. Voor meer informatie over de krant http://www.hearingtimes.co.uk/

http://www.getsurrey.co.uk/news/s/2936494

01-10-2008

Een nieuwe thuis voor Sade


(Springfield, VS). Waarom moet een jonge man van 22 verplicht samenwonen met ouderen en geesteszieken? In augustus werd dit al eens door deze krant aangeklaagd. Maar dit was het beste wat het departement kon doen zei men. Maar er kwamen steeds meer klachten. “Ik heb hier geen vrienden, ik ken hier niemand. Iedereen is horend en ik ben de enige dove.” En omdat hij met niemand kon communiceren, deed hij niets anders dan de hele dag videospelletjes spelen. Maar nu is alles veranderd. “Ik woon nu in een nieuw huis en ik ben heel gelukkig. Hij woont nu samen met een dove kamergenoot en hij heeft een assistent die ook doof is en die hem leert hoe hij met geld moet omgaan, koken, opruimen en wassen. En het belangrijkste van allemaal, Sade heeft hoop. Hij staat nu vroeger op en denkt er zelfs aan werk te zoeken. Vroeger had ik het gevoel dat ik opgesloten zat. Natuurlijk weet iedereen dat er overal wachtlijsten zijn en het niet zo eenvoudig is om de juiste omkadering te vinden.

http://ozarksfierst.com/content/fulltext/?cid=66181

Blogarchief