28-02-2008


Firma helpt doven in het Library of Congress

Dove bedienden van het Library of Congress kunnen hun werk nu effectiever uitvoeren dank zij een videotelefoonsysteem dat hen door Sorensen Communications werd ter beschikking gesteld. De firma leverde kosteloos 16 Video Relay Service (VRS) videotelefoons aan de bibliotheek in Washington D.C. De bibliotheek is het eerste federale agentschap dat dit systeem gebruikt. “Het zal me helpen om te communiceren met mijn collega’s,’ zegt Fred Pickering, 6O, één van de ongeveer 20 dove bibliothecarissen. De medewerkers van Pickering vragen hem regelmatig om hulp. Hij staat in voor de computersoftware van de bibliotheek. Al 32 jaar gebruikt hij het TTY systeem waarbij je heen en weer teksten intikt . Het was traag en enerverend en er waren veel misverstanden. “In de dovencultuur betrouwen we op gebarentaal, en dat is een andere taal dan het geschreven Engels.” Met het nieuwe systeem belt hij een ASL-tolk en met de videofoon op zijn scherm kan hij visueel boodschappen afgeven in gebarentaal. De tolk contacteert de horende gebruiker via een gewone telefoonlijn en geeft de boodschap door zowel in ASL als in gesproken Engels.

http://www.sltrib.com/business/ci_8374180

Wiksign – het woordenboek voor Gebarentaal (LSF), (de Franse Gebarentaal), een samenwerking.

Wiksign is geboren in de hoop om de LSF – Langue des Signes Française – toegankelijk te maken op het Internet en om aan geïnteresseerden het gebaar te vinden dat ze zoeken. Zoals andere wikis wordt Wiksign verbeterd en verrijkt door bezoekers. Indien u kennis bezit die nog niet op de site staat, kunt u die uit vrije wil aanvullen.

http://www.wiksign.org/

Het dovenschaakspel

De kunstgalerij du Parc stelt tot 23 maart het werk van Sylvie Gosselin tentoon. Het dovenschaakspel is een installatie die het eindpunt is van een artistiek totaalproject. Het gaat over pertinent nadenken over communicatie. De kunstenares ontmoette mensen met communicatieproblemen, een groep doven en een groep analfabeten. Ze vroeg aan iedereen wat er nodig was om goed te kunnen communiceren. Daarna vroeg ze hen om een voorwerp te vinden of te maken dat hun voorstel zou illustreren. Iedere deelnemer werd daarna op hout nagetekend en achter het silhouet werd dan het voorwerp getoond. De personages staan op een groot schaakbord en de donkere vierkanten zijn stukken vals gazon. De metafoor van het schaakbord is interessant. Zijn we allemaal niet schaakstukken op het bord van het sociale leven? Kunnen we werkelijk communiceren met anderen. Gevangen in ons vierkant stukje gazon hebben we moeilijkheden om in contact te treden met de andere.

http://www.sourds.net/FEVRIER2008-27.htm en http://www.cyberpresse.ca/

26-02-2008



Zoon van dove ouders overleden aan verwondingen

Zes maanden nadat hij zwaargewond werd in Irak is Kevin Mowl uit Pittsford maandag overleden in het militair hospitaal in Maryland. Hij was 22 jaar oud. Op de foto is hij te zien in Irak waar hij diende van juni 2006 tot hij gewond werd door een bomontploffing op 2 augustus 2007. Zijn ouders, Harold en Mary Mowl en zijn zus Carlene waren bij hem toen hij overleed in het Nationaal Medisch Centrum in Bethesda. Bij de ontploffing had hij verschillende beenderbreuken en een hoofdwonde. Een bom in een gracht deed zijn voertuig omkeren. Drie anderen stierven en 11 soldaten en de tolk werden gewond. Van president Bush kreeg hij het Purperen Hart en de Presidentiële medaille. Gedurende zijn behandeling had hij een beademingstube in zijn keel waardoor hij niet kon spreken. Maar hij kon wel met zijn familie communiceren met gebarentaal. Hij kende gebarentaal omdat zijn beide ouders en zijn grootmoeder doof zijn.

http://www.democratandchronicle.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080226/NEWS01/802260341/1002/NEWS

Oscar voor beste kortfilm voor Franse inzending.

Naam van de film: “Mozart des pick-pockets”, ( of, het genie van de zakkenrollers).Philippe Pollet-Villard heeft er zondag de Oscar voor beste kortfilm mee gewonnen in Hollywood. De film vertelt het verhaal van de ontmoeting tussen twee klaplopers en een Roemeens doof kind. De dove jongen heeft een grote gave, hij is een goede zakkenroller. De film kreeg nog verscheidene andere onderscheidingen op andere festivals.

http://www.femmeactuelle.fr/

Gezondheidstips voor dove mensen

De National Health Service (het Risiv in Vlaanderen) lanceert online een project om de gezondheid van dove mensen te verbeteren. Ongeveer 30 videoclips staan nu op de website. Allemaal in British Sign Language om informatie te geven over gezondheid. In de korte clips geven dove presentatoren informatie over onderwerpen die gaan van, hoe vind ik een huisarts tot , hoe kan ik een klacht indienen. Jac Ross, de verantwoordelijke voor de gelijkheid van kansen, zegt: “Als we verwachten dat een dove persoon alles in geschreven taal kan regelen, dan plaatsen we onnodige barrières bij.” En dat heeft een negatieve invloed op de gezondheid van dove mensen. “Ze hebben meer gezondheidsproblemen en gaan ook niet zo snel naar hulp op zoek als horenden.”

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/glasgow_and_west/7261810.stm

25-02-2008


Speel het babygebarentaalspel

Probeer mij te kloppen op het baby gebarentaalspel op onderstaande link. Kijk hoe vlug je een taal kan leren.

http://babystrology.com/baby-games/baby-sign-racer/baby-sign-game.swf

24-02-2008


Noam Chomsky over de spontane ontwikkeling van taal

Noam Chomsky is professor taalkunde aan het Massachusetts Technologie Instituut. Zijn werk in taalkunde leverde hem de Kyoto Prijs en de Helmholtz Medaille op.
Over spontane taalontwikkeling zegt hij in een interview:”Er zijn gevallen bekend die een indicatie geven dat het mogelijk is dat taal zich spontaan ontwikkelt. Natuurlijk kunnen we met mensen geen experimenten doen, maar er zijn een paar natuurlijke experimenten die gewoon gebeurden. Er bestaat een recent geval en dan één van jaren geleden. Een paar psychologen van de Universiteit van Pennsylvanië ontdekten per toeval een groep van drie dove kinderen van horende ouders. Deze kinderen hadden geen enkele taal gehoord omdat hun ouders zwaar onder druk werden gezet om hen geen gebarentaal te laten leren. Er werd gedacht dat dove kinderen moesten leren liplezen in plaats van gebaren te leren. Dus waren de kinderen nooit blootgesteld aan één of andere taalvorm. De kinderen, die neven waren, speelden samen en toen ze 3 à 4 jaar oud waren stelde men vast dat ze een taal ontwikkeld hadden. Bij nader onderzoek werd vastgesteld dat de taal de eigenschappen had van een normale taal van kinderen van hun leeftijd. Na deze ontdekking werd hen direct gebarentaal aangeleerd en was het experiment gedaan. Er was ook een interessant geval in Nicaragua. Daar werd lange tijd doofheid als een ziekte beschouwd, en dove kinderen werden geïsoleerd. Men deed geen enkele moeite hen te onderwijzen. Later toen men wel probeerde hun situatie wat te verbeteren, bleek het dat ze vrij vlug een gebarentaal hadden ontwikkeld in de schoot van hun groep. Na onderzoek bleek ook dat de taal een structuur had zoals andere bestaande talen. Er waren geen merkbare verschillen. Alleen het middel verschilde – gebaar en visueel, in plaats van gesproken en auditief.

http://www.forbes.com/communicating/2008/02/21chomsky-language-invention-language

Gebarentaallerares uit Denton (VS)naar Irak

Het was een speciaal afscheidsfeest in Denton High School. Jamie Covey is er lerares gebarentaal, maar ze is ook officier bij de Amerikaanse Navy en ze wordt ingezet in Irak.

http://www.myfoxdfw.com/
Oeganda: communicatieproblemen houden 40 doven in de gevangenis zonder proces

Kampala. 40 dove mensen verkommeren in verschillende gevangenissen zonder proces als gevolg van communicatiebeperkingen. Alex Ndeezi, parlementslid voor Personen met een Handicap, zei dat de gerechtshoven geen tolk ter beschikking stellen. “De doven kunnen niet communiceren met de politie, de magistraten of de rechters”. Hij zei dit tijdens een debat over het rapport van het comité voor gelijke kansen. Dit als gevolg van een petitie uit 2006 door de Oegandese Nationale Dovenvereniging, waarin de leden hun beklag deden dat ze gerechtigheid ontzegd werden:”Ze werden onwettig gearresteerd en opgesloten zonder proces”, werd gezegd. Ndeezi beloofde het parlement de namen van de opgesloten dove personen door te geven. Het gebrek aan communicatiemiddelen ontzegt de doven ook toegang tot geneeskundige diensten. Het parlement beveelt de regering aan om een gebarentaalpolitiek te promoten in de verschillende sectoren.

http://allafrica.com/stories/200802220083.html

Dove vrouw is blij dat ze werk gevonden heeft

Janice Dillon moest heel wat obstakels overwinnen om een baan te vinden. Ze had jaren niet gewerkt, was sinds kort verhuisd naar Aberdeen en vooral, ze kan moeilijk communiceren met andere mensen. Dillon is doof. Maar de 52-jarige vond de baan van haar dromen en ze is er helemaal door opengebloeid. Ze is nu een energetisch en enthousiast persoon met nieuwe doelen in het leven. Dillon is huisbewaarder in een vakantiepark in Ocean Shores. Ze kreeg het werk met behulp van Morningside, een private vzw die mensen met een handicap in verbinding brengt met een mogelijke werkplaats door ze training en ondersteuning te geven. Nu denken ze na, samen met de baas van Janice, hoe men best met haar kan communiceren. Omdat ze geen walkie-talkie kan gebruiken kreeg ze een GSM. Als ze naar haar begeleidster belt verschijnt er een bericht op de telefoon van Kelly Trumbel:”Janice needs help”, ‘Janice heelt hulp nodig’ Voor de taken die Janice moet doen werd een lijstje gemaakt. Om op te starten kreeg ze hulp van een gebarentolk, maar leerde zo vlug wat haar taken waren dat ze vlug alleen het werk aankon. Communicatie met de staf en de medewerksters wordt ook beter, haar bazen leerden een paar basisgebaren en Janice leert een naaste medewerker gebarentaal.

http://www.thedailyworld.com/articles/2008/02/24/local_news/01news.txt

23-02-2008


Meisje (12) gebaart om familie te helpen

Toegewijde dochter Roseanna Mitchell houdt er van om met haar ouders te praten. Maar stel je voor hoe moeilijk dat moet zijn voor een jong kind indien beide ouders doof zijn en maar weinig kunnen praten. Roseanna werd geboren in een liefhebbende familie waar de ‘normale’ manier van communiceren zoals de meesten doen, onmogelijk was. Roseanna zag dat niet als een barrière, maar zag het als een kans om haar wereld te vergroten. Ze leerde snel haar eigen vorm van gebarentaal van kleins af en werd nu één van de jongste in Groot Brittanië om een diploma eerste graad in British Sign Language te behalen. Ze begint volgend jaar aan haar tweede graad en hoopt in de voetsporen te treden van haar zus Rosemary (18) die deaf studies volgt aan de Bristol Universiteit met als doel doventolk te worden. Vader George (54) en mama Elaine(55) zijn trotse ouders. George werkte vroeger in een staalfabriek.

http://www.northern-scot.co.uk/news/fullstory.php/aid/4143/Girl_(12)_signs_up_to_help_family.html

22-02-2008


Handalfabet anders.

JK Keller maakte het Amerikaanse Handgebarenalfabet met luciferboekjes. Als je goed kijkt dan staat er een “extra” letter op de foto.

http://www.neatorama.com/2008/02/21/sign-language-alphabet-matchbook/

21-02-2008


Dove dansgroep gaat optreden op de Chinese paralympics

Een dove dansgroep heeft een voorproefje gegeven van wat China zal aanbieden op de feestelijkheden van de komende Paralympics. De speciale groep is gevormd in 1987 en is al opgetreden in 40 naties over de wereld.
De dansers coördineren hun bewegingen door naar de regisseur te kijken en communiceren met elkaar door in elkaars nek te ademen.

http://www.tv3.co.nz/News/DeafdancetroupesettoperformatChinasparalympics/

20-02-2008


Dove acteur in Oscarkandidaat

De balans van geluidseffecten en helemaal geen geluid speelt een rol in de voor de Oscar genomineerde film ‘There will we blood”. Een geweldige explosie is de oorzaak van onherstelbaar gehoorverlies van de jonge H.W. Plainview. Een handicap niet onbekend voor acteur Russell Harvard, geboren in Austin (Texas) en net zoals zijn vader en grootvader, ook doof.”Mensen zeggen tegen me, ‘Jij spreekt toch echt wel goed, ben jij niet eerder slechthorend dan doof? Zegt Harvard. “Ik zeg hen dan dat ik geboren ben in een dove familie en dat we daar allemaal trots op zijn.” Harvard begon te acteren in de basisschool. Na jaren spraakoefeningen stond hij op het toneel van de Texas School for the Deaf en studeerde af aan de Gallaudet Universiteit waar hij door een professor aangemaand werd om het in de filmwereld te proberen. Zijn acteerprestatie draagt een unieke authenticiteit uit die perfect was voor een auditie bij regisseur Paul Thomas Anderson. Ze waren al een jaar op zoek naar de passende acteur. Zijn eerste filmrol is samen met zijn acteeridool Daniel Day-Lewis.

http://www.news8austin.com/

19-02-2008


Dove Marlee Matlin doet mee in Amerikaanse’ Sterren op de dansvloer.’

Heather Mills, de ex van Beatle Paul McCartney deed mee met een houten been. En nu een vrouw die de muziek niet kan horen. Marlee zegt dat ze zich niet ongerust maakt. Matlin hoopt dat ze het imago van de 26 miljoen doven in Amerika wat kan opvijzelen. “ Doven kunnen alles, behalve horen. Mijn doofheid beperkt mij in de mate dat ik het toelaat, zegt ze.

http://www.usatoday.com/life/television/news/2008-02-18-dancing-with-the-stars_N.htm

Zal de mooiste jongen van Zwitserland een liplezer zijn?


Arnaud Quarré uit Champvigy, 26 jaar oud, is de eerste dove kandidaat die meedoet voor de titel van Mister Zwitserland. Hij geeft toe dat hij gecomplexeerd is maar hoopt om de zaak van de slechthorenden op de voorgrond te kunnen brengen. Het is geen onbeleefdheid noch timiditeit, maar als je met hem praat, dan kijkt Arnaud nooit in je ogen. Zijn ogen kleven aan de lippen van zijn gesprekspartner. De enige manier voor hem om te begrijpen wat men hem wil zeggen. Hij is doof vanaf zijn geboorte. Meer precies, hij heeft een verbale doofheid, hij ‘hoort’ de klanken wel, maar het is onmogelijk om de woorden te begrijpen. Hij wil zijn kandidatuur aangrijpen om over deze handicap te communiceren en het beeld bij het grote publiek te verbeteren.”Het is mijn grootste wens dat de gebarentaal als vijfde nationale taal in Zwitserland zou erkend worden”, zegt hij met een zachte en soms aarzelende stem. De ‘kameraden’ uit zijn klas noemden hem de aap omdat hij met zijn handen communiceerde.

http://www.24heures.ch/

17-02-2008


Doven horen met hun tanden!

Kenneth Samson schrijft:”Ik was aan het snuisteren in heel oud advertentiemateriaal uit de jaren 1880 en vond deze reclame voor de Dentaphone (Dentafoon), een toestel dat bij gebruik doven toelaat al de gewone conversatie, lezingen, concerten te horen. Het is een buigzaam materiaal, vooral ‘vulcaniet’, dat de eigenschap heeft om op zijn fijngevoelige oppervlak geluidtrillingen te vangen en ze door te geven aan de tanden van de persoon die het gebruikt. Indien het hulpmiddel van 10 dollar niet werkte, kon het ook nog dienen om je koelte mee toe te wuiven.

http://deafsoup.wordpress.com/2008/02/16/the-deaf-hear-through-the-teeth/

Doof vliegen? Vroegste vleermuizen hadden waarschijnlijk geen echolocatie.

Fossielen die onlangs in west Wyoming ontgraven zijn suggereren dat primitieve vleermuizen eerst leerden vliegen vooraleer zij hun prooi konden traceren met biologische sonar. Meer dan een vijfde van alle levende zoogdieren zijn vleermuizen, en de meesten gebruiken echolocatie om hun prooi op te sporen of obstakels te vermijden. Fossielen van zulke fijngebeende wezens zijn zeldzaam, maar analyses wijzen erop dat zelfs de vroegst gekende vleermuizen – die van 54 miljoen jaar geleden – al met echo de locatie konden bepalen. Bewijzen daarvoor zijn een grote cochlea, die de vleermuizen toeliet de echo’s van hun hoge kreten terug op te vangen.

http://www.sciencenews.org/articles/20080216/fob1.asp

15-02-2008


In twee werelden – Het lot van dove pleegkinderen

Ongeveer 1 per 1000 van alle kinderen zijn doof. In vergelijking met horenden zeer weinig. Bijgevolg zijn er dus ook relatief weinig dovenscholen. De meeste dove kinderen wonen ver weg van hun school. Ze moeten dus op het internaat blijven of ondergebracht worden in een pleeggezin. Een bijkomend probleem voor kinderen die zelfs al in hun eigen familie communicatieproblemen hebben.
Elisabeth Brockmann heeft ervaringen van doven verzameld, die naar school gingen in Büren en bij pleeggezinnen in de omgeving ondergebracht waren. Het zijn verhalen van heel normale en gewone doven. Verhalen waarin ze vertellen over hun jeugd, hun twee families, hun schooltijd, hun opvoeding en hun leven. Er zijn ook negatieve verhalen bij, zoals pleegouders die hen als goedkopen arbeidskrachten gebruikten, verhalen over heimwee, of dat ze het slachtoffer waren van de toenmalige wetgeving. Maar ook ontroerende anekdotes als: “Tot aan de dood van mijn pleegmoeder ben ik vriendschappelijk met haar blijven omgaan.” De school in Büren is ondertussen een modern gebouw en de kinderen worden met bussen en taxi’s naar school gebracht. Er zijn geen pleeggezinnen meer. Het boek documenteert dus een afgesloten geschiedenis. Het geeft een blik in het werkelijke leven van doven van twee generaties geleden.

“In zwei Welten – Schikcksale gehörloser Pflegekinder” van Elisabeth Brockmann ISBN 978-3-8370-0886-9

http://www.taubenschlag.de/meldung/3527


Dove liefde voor sprekend meisje

Er bestaat een pijnlijk gedicht “Deaf Donald” van Shel Silverstein over een kleine jongen, Deaf Donald, die gebaren maakt, “I love you,” naar het horende meisje Sue. Maar omdat ze zijn taal niet kan lezen, vertrekt ze voorgoed, en komt dus nooit te weten dat al wat Donald probeerde te zeggen was dat hij van haar hield. Een voorbeeld van “gebrek aan begrip” tussen de hoofdpersonen.




Dove Donald

Dove Donald ontmoette sprekende Sue
Maar alles wat hij kon doen was I love you
En Sue zei,” Donald ik vind je wel leuk.”
Maar alles wat hij kon doen was I love you.
En Sue vroeg aan Donald, “Vind jij mij ook leuk?”
Maar alles wat hij kon doen was I love you.
“Vaarwel dan , Donald, ik laat je nu maar.”
Maar alles wat hij kon doen was I love you.
En ze ging voor altijd weg en ze kwam nooit te weten
Dat I love you betekent ik hou van je!




http://fookembug.wordpress.com/

14-02-2008


Dove broer van Dodi Al Fayed

De dood van Dodi Al Fayed , de oudste zoon van de Mohammed Al Fayed en de verloofde van prinses Diana was ongetwijfeld de grootste tragedie in zijn leven. Maar in een ander drama dat minder in de media kwam werd zijn hart gebroken toen zijn dan tweejarige zoon Karim twintig jaar geleden hersenvliesontsteking kreeg en bijna overleed. Hoewel hij overleefde bleef hij doof. Nu plant de Fayed-familie een hoorcentrum in Harrods in London dat zal geleid worden door Karim, nu 24. In de kelder van Harrods komt de Mary Hare Hearing Centre, een binnenloopkliniek waar je gehoor kan getest worden door een specialist audioloog en waar je de laatste nieuwe hoorapparaten kan kopen. Al de winst gaat naar de Mary Hare School for the deaf in Newbury, Berkshire, waar Karim, die nu fotograaf is, 4 jaar school liep vanaf zijn 15de. Zijn moeder is heel blij dat hij op die school goed leerde liplezen en duidelijk spreken.

http://www.dailymail.co.uk/

Dove voetbalploeg van Irak trotseert geweld om te spelen

Bagdad – Iedereen die doof geboren wordt heeft het moeilijk om in een voetbalploeg te spelen, het is moeilijk communiceren, spelers kunnen de scheidsrechter zijn gefluit niet horen en weinig trainers kennen gebarentaal. En het risico om nog eens doodgeschoten of opgeblazen te worden op weg naar de training zou een goed excuus zijn voor de dove Irakese voetbalploeg om thuis te blijven. Maar de ploeg gaat meedoen in een internationaal toernooi in Kuwait in april en trainer Hussein al-Shafi zegt vastberaden dat de ploeg zijn best zal doen.”Het is moeilijk, maar ik voel me geestelijk verbonden met mijn spelers. Het is mijn plicht om er voor te zorgen dat ze slagen,” vertelt Shafi aan persagentschap Reuters, terwijl jonge mannen achter hem met de bal aan de voet jongleren, en naar elkaar gebaren maken als ze de bal willen passen. “Het is moeilijk om de trainingen bij te wonen als er geschoten wordt en er overal ontploffingen zijn. Ik ben bang om buiten te komen,” zegt Mohammed Jawad Yusif, 20 jaar, in gebarentaal en getolkt door de trainer. “Soms is er ook geen transport door wegblokkeringen.” Yusif zegt ook dat één van zijn vrienden, ook een dove, gedood werd toen er door gewapende mannen geschoten werd op de auto waar hij in zat.

http://uk.reuters.com/

13-02-2008



Mooie dovenkunst

Jean Boutcher was een lerares Engels op Gallaudet . Ze wou altijd graag schilderen en de wereld rond reizen. Eerst schilderde ze tijdens de weekends, maar toen haar baan op Northwest Campus wegviel besloot ze voltijds te schilderen. Ze schilderde het portret van Laurent Clerc en l’Epée en inspireerde zich op het boek ‘When the mind hears’ van Harlan Lane. Ze is gefascineerd door dovengeschiedenis. Ze zocht afbeeldingen op in het archief van de Gallaudet Universiteit om een basis te hebben voor haar schilderijen. Het bovenste schilderij ‘The Holy roman Emperor, Joseph II ( broer van Koningin Marie Antoinette), op bezoek bij l’Abbé de l’Epée en zijn leerlingen in Parijs, Frankrijk, 1777” geschilderd door Jean Boutcher in 1992.




Bron: Fookem and Bug at Wordpress

08-02-2008


Geen grenzen

Robert Nicol is de eigenaar van een wijngaard. Hij is lid van de Amerikaanse Architectenvereniging. Hij kan skiën. Hij is piloot. Hij is muzikant. Hij heeft een grote verzameling koperen treinmodellen. En…hij is doof. Volledig doof sinds zijn geboorte heeft hij toch verschillende succesvolle carrières voor zichzelf uitgestippeld. Nu steekt hij de meeste tijd in het cultiveren van zijn wijngaard beplant met pinot noir en chardonnay. Lachend zegt hij, ik had nooit een mid-life crisis en nu heb ik een late-life crisis.
Nicol is geboren en getogen in La Jolla. Hij kreeg onderwijs aan huis. Hij werkte met een logopedist om te leren spreken en liplezen. Omdat doven niet kunnen horen om woorden juist uit te spreken moeten ze leren door veel te oefenen en vertrouwen op vibraties die ze voelen als ze de wang van de leerkracht voelen. Maar het is een levenslang proces en hij werkte 24 jaar lang met logopedisten. Liplezen is voor mij dus een gewone zaak. Het begint met één woord en gaat zo verder. Toen hij 5 jaar oud was wou hij zoals andere kinderen ook muzieklessen. Hij leerde piano spelen door letterlijk in de piano te bijten en de vibratie van elke muzieknoot te leren. Hij heeft nogal een levendige verbeelding van wat muziek zou kunnen zijn, zegt hij.

http://www.napavalleyregister.com/articles/2008.02/08/features/wine/

“Ik ben doof, niet doofstom”

Pepita Cedillo, auteur van het boek “Hablame a los ojos”, (Wij spreken met de ogen), heeft een brief gestuurd naar het tijdschrift ‘La Vanguardia’ om te vragen de term ‘doofstommen’ te verbeteren. Dat die term niet meer gebruikt wordt om te refereren naar dove personen. En tussen haakjes “ de doven spreken, sommigen met stem, anderen in gebarentaal”. Met de titel “Soy sorda, no sordomuda”, (Ik ben doof, niet doofstom), staat op de blog Pagina Abierta: “Het zou me plezier doen dat die term niet meer gebruikt wordt en dat we over ‘doven’ spreken, want wij hebben ook onze trots.
De schrijfster van het boek ‘We spreken met onze ogen’ werkt in een school voor dove kinderen.

http://www.diariosigno.com/noticia.php?ID=14005

Dove kinderen leren gebarentaal in 1893

Dit is een zeldzame foto. Men weet niet precies waar deze foto genomen is. Het zou kunnen in Canada, in Nova Scotia zijn. Moesten ze vandaag nog onder ons zijn, dan zouden ze 113 jaar oud zijn. Gebarentaal is nog steeds mooi en levend. (Foto: Gauvin & Gentsel)

http://fookembug.wordpress.com/

05-02-2008


Klein meisje leert anderen gebaren

Clearwater, Florida (VS). Een groep kinderen van 4 tot 5 jaar oud leren een taal die in stilte aangeleerd wordt door een leraar van hun eigen grootte. Twee keer per week lijdt Katie Lord ,een achtjarig meisje een gebarentaalklas. Haar leerlingen kennen het alfabet al. En ze leerden zinnen als ‘ik hou van mijn mama,’ ‘ik hou van mijn pappa’, ‘ik hou van mijn leraar(es)’. Nu leert ze hen zelfstandige naamwoorden als hond, kat en vis. Katie leerde gebaren van haar moeder voor ze kon spreken. Nadat ze opmerkte dat een dove familie niet kon meedoen met een activiteit op school, besloot ze de taalkloof te overbruggen. Op het einde van een schoollunch stond iedereen samen te praten, maar niemand probeerde zelfs maar om met hen te converseren. Katie startte haar vrijwilligerswerk toen ze vijf was. Samen met haar klas zond ze zelfs pakketten naar soldaten in Irak. Katie staat altijd klaar om te helpen. Ze wil altijd dat iedereen zich goed voelt. Mevrouw Betsy Pryor begeleidt Katie met haar lessenplan en zegt dat iedereen er profijt bij heeft. Katie leert bij, want haar vertrouwen wordt groter en de theorie van Betsy Pryor is toch dat kinderen leren van andere kinderen.

http://www.tampabays10.com/news/local/article.aspx?s=rss&storyid=73156

04-02-2008


Kikker gebruikt gebarentaal

Op de BBC werd op 2 februari in een natuurfilm getoond dat de Panamese gouden kikker met andere kikkers communiceert als een soort semafoor in de vorm van zachte handgebaren.

http://digg.com/environment/Frog_Sign_Language

02-02-2008


Het Stille Zaad is open en kan groeien

Gloucester,VS.De dove jongeman, Jude Platteborze opende onlangs een bloemenwinkel die hij ‘The Silent Seed’ noemde. Alhoewel Jude doof geboren is en geen hoorresten heeft geeft hij iedere klant de nodige aandacht zodat hij zeker is dat die klant met een plant vertrekt die beantwoordt aan zijn noden en wensen. Om de communicatieproblemen te omzeilen gebruikt hij pen en papier. Hij kijkt uit om in de toekomst iets meer technologisch te gebruiken, maar tot nu toe zijn pen en paier het meest aangewezen. Hij gebruikt natuurlijk ook gebarentaal. Voor veel mensen is het toch een beetje een schok als hij begint te schrijven en ze gewaar worden dat hij doof is.

http://www.wickedlocal.com/newburyport/news/business/x1651591212

01-02-2008


Dove vrouw breekt wereldrecord op de 10.000 meter.

Melinda Vernon is doof. Maar ze is de snelste dove vrouw op deze planeet op de 10.000 meter. Ze is een jonge Australische. Ze brak het wereldrecord bij de doven met meer dan twee minuten. Haar tijd is nu 34 minuten en 28,5 seconden, net een gazelle. Het is voor haar een droom die werkelijkheid wordt. Maar hier houden haar ambities niet op. “Het is mijn bedoeling om mee te doen met de Olympische Spelen in Beijing, ofwel op de 10.000 meter of de 15 km.”

http://www.diariosigno.com/noticia.php?ID=13980

Blogarchief