29-09-2007


Doven hebben het moeilijk om werk te vinden.


Toen Sylvia Hellmers jaren geleden haar opleiding tot bureaubediende afsloot, vond ze geen job. Ze kwam steeds praktijk tekort. Maar de potentiële werkgevers waren wantrouwend en wilden haar geen kans geven omdat ze doof is.
Ondertussen werkt ze al meer dan 20 jaar en is als gemotiveerde en goed opgeleide medewerker door de collega’s gewaardeerd. Men vond voor de dove vrouw een werkplek waar ze niet met het publiek in aanraking komt. Want het liplezen is dikwijls heel omstandig. Sylvia behoort dus niet meer tot de 4,6 procent werkloze gehandicapten, een groep die momenteel niet meeprofiteert van de hoogconjunctuur. Omdat er nog steeds vooroordelen overblijven onderhandelt het arbeidsbureau tussen werkgever en werknemer. Meestal kan met een kleine technische aanpassing de werkplaats van de gehandicapte verzekerd worden. Het arbeidsbureau neemt de kosten op zich. En de ervaring is, dat wanneer de eerste scepsis overwonnen is, dat men dan als bedrijf veel vlugger een tweede gehandicapte in dienst wil nemen. Sylvia Hellmers is niet de enige gehandicapte die gemotiveerd en vol inzet haar werk wil doen.

http://www.newsclick.de/index.jsp/menuid/2163/artid/7353064

Dove beklimt de Huascaran

6768 meter hoog is de Huascaran, een berg in de Puruaanse Andes. De beklimming is gevaarlijk. De dove Wolfgang Schmidt uit Erlangen heeft het gedurfd, samen met zes vrienden. Men moet dan natuurlijk een paar dingen erbij nemen: onderkoeling, bevriezing, gezwollene ledematen en vooral het onzekere waarin men verkeert. Kan men wel terug naar beneden over de onbetrouwbare gletscherkraters en de steile hellingen. Als het lukt is men natuurlijk trots op de buitengewone prestatie, en dankbaar voor de fantastische belevenis.
http://www.taubenschlag.de/index.html

28-09-2007


Dove speler geeft het niet op.

Jacob Sandoval moest al heel wat obstakels overwinnen in zijn leven. Bij zijn geboorte kreeg hij de diagnose dat hij een lage spiertonus had. Op zeven maanden kwam daar nog eens lichte spierdystrofie bij. "Toendertijd waren we er het hart van in," zegt moeder Rose Sandoval. Door therapie overwon hij zijn spierdystrofie, maar toen hij 3 was werd hij volledig doof. “Merkwaardig genoeg was doofheid iets wat we makkelijker konden aanvaarden,” zegt zijn moeder,”We schreiden en lieten het toen los.” Maar Jacob liet zijn droom om sportman te worden niet varen. Met de hulp van gebarentolken speelt hij verdediger Amerikaans voetbal in zijn schoolploeg. “Ik hou van voetbal,” zegt Jacob met behulp van zijn tolk Amy Franks. “Ik ben altijd klaar om te spelen.” Mevrouw Franks en andere tolken die door de school bezorgd worden helpen Sandoval ook in de klas en langs de zijlijn bij de training en tijdens de wedstrijden. Ze geven aanwijzingen en aansporingen van de coaches door – en opmerkingen van de scheidsrechters. Er zijn nog 4 andere doven op de school. Jacob kreeg spraakonderwijs en leerde gebarentaal, samen met zijn ouders en oudere broers en zussen. Zijn oudste zus Christine heeft zelfs een diploma gebarentaaltolk van de Universiteit van Arizona. Van kleins af aan maakte hij het zijn ouders duidelijk dat hij niet wou geïsoleerd zijn van de buitenwereld. Misschien start hij wel niet in de basis, maar hij zal blij zijn met elke speelminuut die hij krijgt.

http://www.tucsoncitizen.com/daily/sports/64205.php

25-09-2007


Na 5 uur gered.

25 politiemensen, 2 speurhonden en een helikopter zochten zondagavond naar een vermiste vijfjarige dove jongen. Het is kort voor 5 uur als de ouders van de kleine Florian hun spruit missen. Hij speelde op het ouderlijk hof, maar plots waren de ouders en beide zussen van de kleine jongen in paniek want gewoon roepen naar hem helpt niet. Florian is doof. Geen goed vooruitzicht om de jongen snel te vinden. Rond half 8 wordt de politie gewaarschuwd. De politiehelikopter is uitgerust met een krachtig zoeklicht en een warmtecamera. Vanaf het ouderlijke huis wordt de zoektocht uitgebreid. Met luidsprekers worden de bewoners van de streek opgeroepen om te helpen. Rond 22 uur komt de melding van de helikopter dat ze Florian ongeveer anderhalve kilometer van huis gevonden hebben. Een politieman was ongeveer 4 meter van hem verwijderd maar kon hem in het donker niet zien. De piloot gaf hem richtlijnen. Het werd de hoogste tijd. De brandstoftank was bijna leeg. Volgens het verslag zat Florian niet alleen vast in een doornstruik, maar ook in een oud stuk prikkeldraad. Florian werd met lichte onderkoeling terug naar huis gebracht.

http://www.svz.de/mecklenburg-vorpommern/artikledetail/article/111/nach-fuenf-st.html

21-09-2007


Doof en blind zijn weerhouden deze man er niet van om zijn leven te leiden.

Doof en blind zijn, waren geen obstakels voor Richard Brumby om een actief leven te leiden. Richard (22) studeerde kunst in een kunstcollege voor mensen met gezichtsproblemen, hij deed aan paragliding, paardrijden en probeerde zelfs de extreme sport Airkix, een sky diving simulator. Twee jaar geleden ging hij zeilen in een aangepaste boot. In september neemt hij deel aan een mars van 5 km, de Vision 5k UK, om geld op te halen voor een goed doel. De directrice van het tehuis waar Richard woont, Michelle O’Reilly, zegt: “Ik heb er alle vertrouwen in, hij is schitterend. Vanuit mijn standpunt denk ik dat het fantastisch is om aan de mensen te tonen dat hij doofblind is en dat hij dit toch kan.”
Richard werd 3 maanden te vroeg geboren en verbleef de eerste 5 maanden in een ziekenhuis. Toen hij 17 maanden oud was wist men dat hij doof was. De eerste 14 jaar van zijn leven kon hij nog zien, tot zijn zicht begon te verslechten. Nu kan hij nog alleen licht en donker onderscheiden. Hij kan omgevingsgeluid horen, maar kan geen gesprek begrijpen. Toen hij 13 was kreeg hij er nog de diagnose van Aspergersyndroom bovenop. Een soort autisme. Ondanks deze moeilijkheden kan Richard ongelooflijk goed communiceren. Hij leerde BSL voor hij volledig blind werd en gebruikt dit nog met mensen die BSL kennen. Hij kan ook Braille lezen. Anderen kunnen met hem communiceren met het handalfabet, vingerspelling in de hand en hij kan ook gebarentaal ‘aflezen’ met zijn handen op die van de gebarenmaker. De mars van 5 kilometer heeft plaats op 30 september. Deelnemers die niet blind zijn kunnen hun solidariteit tonen door een blinddoek te dragen en samen met een gids te lopen.

http://www.peterboroughtoday.co.uk/viewarticle.aspx?articleid=3222300&sctionid=4419 A

19-09-2007


Dove chauffeur veroordeeld voor verzet bij arrestatie.

St.Paul.(V.S.) Een dove leraar is veroordeeld voor verzet bij zijn arrestatie. Zijn straf: de 4 dagen voorarrest, 60 dagen voorwaardelijk, 7OO dollar boete en een jaar proefperiode. Douglas Bahl, die 56 is, moet ook een cursus volgen om zijn woede te leren beheersen. “Het is ontgoochelend dat hij veroordeeld is, omdat hij in mijn ogen het slachtoffer is van een misdaad,” zegt zijn advocaat Eric Hageman. “ Wat hij deed was uit zelfverdediging, en de politie gebruikte overdreven geweld.” De onderzoeksrechter argumenteert dat Bahl vechtlustig was en zich verzette tegen zijn arrestatie op 17 november op verdenking van door een rood licht gereden te zijn. De politieman kon niet communiceren met Bahl en de situatie escaleerde. Volgens het politieverslag schudde Bahl zijn hoofd toen politieman Stephen Bobrowski de auto naderde. De politieman dacht dat Bahl doof was en articuleerde duidelijk ‘rijbewijs’ en toonde met zijn handen de vorm van een kaart. Bahl schudde opnieuw zijn hoofd en zei,”No”. Bahl pakte de vest van Bobrowski vast. Bahl moest uitstappen, maar weigerde. Bobrowski probeerde de autogordel los te maken, maar Bahl sloeg hem op zijn arm. Toen belde Bobrowski om assistentie en Bahl werd bespoten met peperspray. Foto’s genomen na het incident tonen Bahl met een blauw oog en bloed op zijn hemd.
Bahl die doof werd op zijn 2 jaar na hoge koorts is een ASL-leraar op St.Paul College. Hij is de vroegere voorzitter van de Minnesota Dovenvereniging en is actief bij de Charles Thompson Memorial Hall, een plaatselijke dovenclub.

http://wcco.com/local/local_story_261174537.html

18-09-2007


Bryan Adams en Placido Domingo werken samen om doven te helpen.

Rocker/fotograaf Bryan Adams en opera ster Placido Domingo hebben de handen in elkaar geslagen om iets te doen voor mensen met hoorproblemen. Domingo liet zich fotograferen door Adams om een initiatief te steunen dat onderzoek doet naar doofheid. Hij houdt zijn hand aan zijn oor voor de foto. De tenor zegt:”Het leven is vol geluid. Voor 500 miljoen mensen is dat niet zo.” De advertentie is een onderdeel van het Hear The World initiatief van de firma Phonak die gericht is op projecten die mensen met hoorproblemen helpen over de hele wereld.

http://www.contactmusic.com/news

16-09-2007


Voor op je auto omdat je doof bent.

Op de blog van fookembug stellen ze zich de vraag wat er zou gebeuren indien en een wet zou zijn die verplicht zo’n speciale nummerplaat op je wagen te vijzen omdat je doof bent. En dan staat er nog ‘hearing impaired’ op. En Amerikaanse doven net als doven overal ter wereld houden niet van een woord dat verwijst naar niet-volle mensen, gebroken mensen. Het maakt doven minder onafhankelijk, minder menselijk. Niemand hoeft te weten dat de chauffeur voor hem doof is. Geen enkele dove wil zo’n plaat op zijn wagen.

http://fookembug.wordpress.com/2007/09/16/for-your-car-because-of-your-deafness/

15-09-2007


PC-dokter in de krant.

In de Duitse dovenwereld kent ondertussen iedereen Albert Schmidt.”Dat kan jij zo goed uitleggen!” zeggen zijn vele dove vrienden. Hij heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Hij geeft computercursussen, en legt met de webcam uit aan verre computergestresseerden, hoe ze hun probleem kunnen oplossen. Hij reist ook door heel Duitsland. Daarover bericht nu de krant Augsburger Allgemeine.

http://www.deaf-comuterhilfe.de/ en http://www.taubenschlag.de/index.html

14-09-2007


Au-pair meisje bij dove familie.

Dat is nog eens een uitzonderlijk idee! Normaal zijn au-pair meisjes, jonge vrouwen die in het buitenland bij een familie gaan inwonen en voor de kinderen zorgen. Ze mogen inwonen en krijgen een kleine vergoeding. Het doel is de taal van het land te leren. En dat is wat Tina Büth ook wil: de taal leren. Geen Engels of Frans maar Gebarentaal. Ze volgde al een snelcursus, maar wil de taal perfect onder de knie krijgen. Ze wil namelijk tolk worden.

http://www.taubenschlag.de/index.html

Jong geleerd is oud gedaan.

Op vakantie in Maine fotografeerde deze Amerikaanse familie hun jonge zoon bij de graftombe van Laurent Clerc, die belangrijk was voor de ontwikkeling van de American Sign Language.Vijf bronzen handen maken het teken CLERC. Te zien op http://flickr.com/photos/84531722NOO/tags/asl/ .

13-09-2007


Huwelijksproblemen door doofheid

De ster van de groep FOO FIGHTERS, Dave Grohl zijn doofheid veroorzaakt problemen in zijn huwelijk omdat zijn vrouw altijd alles moet herhalen. De vroegere drummer van Nirvana bekent dat alle rockstar huwelijken hetzelfde probleem hebben. Door de luide muziek kan je niet normaal praten. Grohl vertelde dat aan het magazine Elle:”Elke vrouw die een relatie wil met een rockster moet er op voorbereid zijn om alles 10 keer te herhalen. Eigenlijk ben ik doof.”

http://www.contactmusic.com/news.nsf/

Doofheid remt loopster uit Lahser (Vs) niet.


Bloomfield Hills. John LaFave vertelt graag de anekdote over de eerste loopwedstrijd van zijn dochter Erin. Ze kwam binnen bij de laatste groep, samen met 6 andere doven. De turnleraar vond het maar niets, maar Erin wou gewoon bij haar vrienden blijven. Nu doet Erin aan veldlopen. In haar familie zijn geen dove mensen, dus duurde het vrij lang voor haar ouders zeker waren dat ze doof was. Het eerste wat je dan doet is alles op een rijtje zetten wat ze nog kan. En dat was nog een heleboel. Haar ouders konden haar niet in haar park houden. Ze was zeer actief en koppig. Moest ze als Indiaanse geboren zijn dan zou ze ‘ Meisje met gebalde vuisten’ genoemd worden.
Bij het lopen gebruikt de coach visuele hulpmiddelen. Bij de start kijkt ze naar het rookwolkje dat het startpistool komt en dat is nog een fractie van een seconde vroeger dan de knal. Als ze rapper moet lopen maakt hij een ‘schietgebaar’ zoals met een pistool. Trager, dan wrijft hij met zijn rechterhand over de rug van zijn linkerhand, en zo zijn er nog wel wat.
Met een fractie van een seconde verloor ze de wedstrijd voor de beste van de staat, maar dat neemt niet weg dat ze nog altijd kampioen wil worden; want als ik het kan, zegt, dan bewijs ik dat doven alles kunnen wat ze willen.

http://www.detnews.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070913/SPORTS05/709130356/1004

Sisi helpt om met doven te ‘spreken’.



Een IBM-toepassing zet tekst om in gebarentaal. Degenen die het moeilijk hebben om met doven te communiceren kunnen hier nut van hebben. Sisi (Say it, Sign it) –zeg het, gebaar het-, een systeem door IBM ontwikkeld als onderdeel van hun Extreme Blue intitiatief. Sisi neemt input van tekst en zet die om in BSL (Engelse gebarentaal). Nu word de tekst nog naar een server gestuurd die de tekst omzet in gebarentaal met behulp van een avatar. Het snuggere van het nieuwe programma is dat IBM er in gelukt is om het vertaalproces en het gebruik van de avatar te laten samen werken. Het filmpje dat de server maakt van het tekstbericht wordt dan als videoclip teruggestuurd. Het zou dus mogelijk kunnen worden dat je een bericht intikt op je mobiele telefoon en het resultaat laat zien aan je dove vriend

http://theinquirer.net/?article=42309

Mama dove dochter is boos.

Valérie Challoit is kwaad. Ze is de moeder van een doof meisje van 9. Léa is 85% doof. Ze heeft een tolk nodig. Dat werd vorig jaar al beslist, maar dit jaar is ze de enige dove op school. Vorig jaar waren er 3 dove kinderen en de hulp werd opgeleid als doventolk. Maar nu is het een mevrouw die dat diploma niet heeft. De mama is ongerust omdat Léa niet begrijpt wat er gebeurt. Ze voelt zich helemaal alleen. Vorige week vroeg de juf haar een heel eenvoudig werkje te maken, maar Léa kon het niet. De lerares heeft haar alles opnieuw uitgelegd en wij hebben het thuis nog eens gedaan, maar de lerares kan niet alles herhalen. En Léa kruipt in haar schelp. Ze wil haar apparaten niet meer dragen. Normaal zit ze vol dynamiek, maar nu heeft de moeder schrik dat ze achteruitgaat. Ze draagt hoorapparaten en daardoor denken de mensen dat ze alles hoort, maar je moet haar goed recht aankijken. Het schoolsysteem in Frankrijk is helemaal anders dan bij ons. Er wordt op departementaal niveau naar een oplossing gezocht

http://www.ladepeche.com/

12-09-2007


Actrice Jane Wyman overleden.

Met haar rol in ‘Johnny Belinda’ won Jane Wyman een Oscar. Ze overleed in haar huis in Los Angeles op de leeftijd van 93 jaar. Ze is ook getrouwd geweest met de vroegere president Ronald Reagan. Op de foto hebben ze juist hun huwelijk aangekondigd in 1940. Haar Oscar won ze voor haar rol als doof meisje dat verkracht wordt in de film ‘Johnny Belinda’

http://www.wjactv.com/entertainment/14082588/detail.html

11-09-2007


Dove aangevallen uit haat!

Twee jongeren uit Contra Costa worden beschuldigd nadat ze een groep doven uitdaagden en één van hen aanvielen. De politie van Antioch arresteerde de 18-jarige Philip Hale nadat hij en een vriend verzocht werden een feestje te verlaten, maar later terugkwamen met een stok, een zeis en een betonsteen. Er werd gevochten met een slachtoffer met een hoofdwonde. Hale werd vastgenomen op beschuldiging van aanval met een dodelijke wapen en samenzwering.




07-09-2007


De hand in al zijn vormen

Als slot van een fototentoonstelling over de hand in het Musée d’Orsay in Parijs plant het museum een reeks voorstellingen en conférences over het gebruik van de handen door doven. Sinds juni kan je de tentoonstelling van oude foto’s over het thema van de ‘hand’ zien in het Musée d’Orsay. Voor de sluiting op 30 september komt er op 18 en 29 september een reeks presentaties voor horenden en doven. De twee lezingen worden getolkt in Franse gebarentaal. De eerste lezing handelt over de geschiedenis van de gebarentaal door een dove gebarentaalgebruiker, Rachid Benelhocine. De tweede lezing behandelt de chiromancie, echt de lijnen van de hand lezen, of is het raden? ( in het Frans, getolkt in Franse Gebarentaal). Er worden ook films vertoond met de hand als thema. Pascale Houbin stelt zijn film voor over de gebaren in de verschillende beroepen. Als slot toont men de film ‘Les mains d’Orlac’, een stille film uit 1925 van Robert Wiene. Een pianiste verliest bij een ongeval beide handen. Ze krijgt nieuwe handen van een moordenaar.

http://www.yanous.com/tribus/sourds/sourds07907.html

Dove mama betaalt hulp terug aan dovenorganisatie!

Abigail Willis begint aan een verschrikkelijke fietstocht langs de Nijl, volgend jaar, voor de hulpvereniging die haar al haar hele leven heeft gesteund.
De 44-jaar oude mama van Woking (Groot-Brittanië) is helemaal doof en fiets meer dan 320 bloedhete kilometers voor de National Deaf Children’s Society. (NDCS).
Toen Abigail en haar broer doof geboren werden hielp de NDCS hun ouders en nu helpt de organisatie haar eigen familie want zij en haar dove echtgenoot hebben 3 dove kinderen.
Ze zegt:”Ik haal geld op voor de goede zaak omdat veel ouders van dove kinderen steun nodig hebben. NDCS helpt met vanalles, zoals speelgoed en opvoeding en heeft ook een hulplijn.”
Voor de rest is de Willis familie zoals elke andere. Tamara, 19 studeert wiskunde, Camilla, 17 zit in haar laatste jaar middelbaar en Jacob, 15 gaat ook nog naar school. Haar echtgenoot, Martin, 49 werkt voor een verzekeringsmaatschappij. Er is veel veranderd voor de doven zegt hij. De mensen accepteren ons makkelijker dan vroeger.
Abigails fietsroute start in maart in Luxor en gaat naar het zuiden langs de Nijl naar Aswan. Het is zo getimed dat het in maart de koelste maand is in Egypte, maar overdag zijn er nog altijd temperaturen tussen 29 en 45 graden. (Meer informatie op http://www.ndxs.org.uk/.)

http://woking.co.uk/news/2014/2014184/mum_gears_up_to_repay_help_of_childrens_deaf_charity

06-09-2007


Dovenidentiteit, geschiedenis en kultuur.

De Gallaudet Universtiteitspers is trots om het boek BUG voor te stellen; 'Deaf Identity and Internal Revolution'. Geschreven door een lid van de faculteit, Christopher Jon Heuer, assistent prof in het departement toegepaste literatuur. In het boek is nieuw werk gecombineerd met zijn beste colums. Heuer verloor zijn gehoor op jonge leeftijd, maar hoorde wel veel tijdens zijn vroege jeugd. Hij werd opgevoed zowel in een orale omgeving als in een gebarenomgeving die hem de perfecte achtergrond bezorgden om te schrijven over de vooroordelen die hij moest ondergaan van beide zijden van het dove/horende spectrum.





Dove rechter stelt mis samen voor Pausbezoek

De dove rechter George Palmer heeft een mis samengesteld die zal uitgevoerd worden voor Paus Benedictus op de afsluitdag van de World Youth Day in Randwick volgende juli 2008. De Sydney Morning Herald bericht dat de mis getiteld is ‘Benedictus qui venit’. “Gezegend hij die komt in de naam der Heren”, ter ere van de bezoekende Paus. Rechter Palmer zegt:”Dit is een jeugdmis, maar ze is bruikbaar voor zondags gebruik, dus moet ze blij, verheffend en vol energie zitten.”

http://www.cathnews.com/news/709/32.php

04-09-2007


Drama “Silent Salzburg’, (stil of zwijgend Salzburg), geschreven voor dove en horende acteurs.

Nieuw toneelstuk gespeeld op de California School for the Deaf in Fremont. Een nieuw sterk toneelstuk over een Oostenrijkse christelijke familie die zich verschuilt in 1940 om hun dove tienerzoon te beschermen tegen de sterelisatie die door de Nazis bevolen was. Het stuk is gepubliceerd en geschreven door Richard Medugno, auteur van ‘Deaf Daughter, Hearing Father.” (Dove dochter, horende vader). Het stuk is niet gebaseerd op een echt bestaande familie, maar wel op historische feiten en de echte vervolging van doven door de Nazis. ‘Silent Salzburg’ is uniek omdat het gecreëerd is voor dove en horende acteurs en om opgevoerd te worden voor een gemengd publiek, horenden en doven. Het publiek reageerde heel positief. De dove David Fair zei: “Ik denk dat dit het beste toneelstuk is dat ik ook gezien heb.” In het voorwoord zegt de auteur,”Ik was geïnspireerd om ‘Silent Salzburg’ te schrijven toen ik dacht aan Anne Frank en haar familie en hoe het gebruik van gebarentaal in een schuilplaats heel nuttig kon zijn. Ik bedacht ook dat het ironisch is dat een christelijke familie die normaal misschien aanhangers van Hitler zouden geweest zijn, nu geconfronteerd werden met een moeilijke beslissing omdat hun kind gebrandmerkt werd om gestereliseerd of zelfs uitgeroeid te worden als gevolg van zijn handicap.”
Het stuk is gebaseerd op echte feiten, beschreven in het boek ‘Crying Hands: Eugenics and Deaf People in Nazi Germany.’

http://deafness.about.com/b/a/258099.htm

03-09-2007


'Doet dat pijn, zo'n hoorapparaat ?'


'Het Volk' brengt vandaag het verhaal van een jongen van 5,5 jaar oud, die voor het eerst naar de 'gewone' school gaat. Thibault kreeg hersenvliesontsteking toen hij een baby was. Hij genas maar had een zwaar hoorverlies. Hij kreeg een CI en leerde met behulp van logopedie opnieuw geluiden onderscheiden. Dat deed hij nog in de kleuterklas van het bijzonder onderwijs. Maar nu is hij zo ver geëvolueerd dat hij naar het gewoon lager onderwijs gaat. Thibault kan zich heel goed aanpassen: hij kan liplezen, gebarentaal en hij kan spreken.

Het hele verhaal op de site van Het Volk, Het Laatste Nieuws. Ook op de site van Vlaamse Ouders van Kinderen met Cochleaire Implant http://www.vlok-ci.be/

Dove prostituees.

Op de site van het Front National, de Franse tegenhanger van het Vlaamse Belang signaleert een zekere RONIN, die zichzelf benoemt als dove medewerker van het Front National die de dove belangen opvolgt. Hij schrijft verder van zichzelf dat hij oralist is en kan liplezen. Hij houdt een hele tirade over de beloften van de Franse regering die ze niet houdt. Dat er degelijke werkgelegenheid moet komen voor gehandicapten, ook voor doven. In een boulevardmagazine dat Choc heet staat een artikel over dove prostituees in Parijs. Dat kan, maar kadert eerder in de redenering dat een dove alles kan, tenzij ze gedwongen worden.

http://www.resistancecitoyenne.net/article-11654669.html

02-09-2007


Oscarwinnares Marleen Gorris verfilmt de roman Spijkerschrift van Kader Abdolah.

De roman Spijkerschrift van de Iraanse auteur Kader Abdolah die in Nederland woont, krijft een verfilming door de Nederlandse Oscarwinnares Marleen Gorris. Gorris kreeg in 1996 een Oscar voor de film Antonia. De verfilming van Spijkerschrift wordt haar eerste Nederlandse project. Momenteel werkt ze aan een andere film. Het is voor het eerst dat een boek van Abdolah een filmadaptatie krijgt.
In Spijkerschrift staat de relatie tussen de dove Aga Akbar en zijn zoon Ismaël centraal. Akbar heeft een boek geschreven in een eigen ontworpen spijkerschrift. Na zijn dood in de Perzische bergen wordt het boek aan zijn naar Nederland gevluchte zoon overgedragen. Ismaël doet verwoede pogingen om het leesbaar te krijgen, net zoals hij vroeger zijn vader verstaanbaar diende te maken. Wie in de film gaat spelen is nog niet bekend. Wel zal de film volgend jaar in Marokko en Nederland worden opgenomne. Spijkerschrift werd bekroond met de Edgar du Perronprijs.

Bron: http://papierenman.blogspot.com/

01-09-2007


Empowerment

Empowerment en in het Duits ( Ressourceorientierung), terug naar de bron – zijn twee vakbegrippen uit de psychologie.
In het Engelse woord emPOWERment zit het woord power ( = kracht). Empowerment betekent iemand kracht geven, hem moed geven.
Het Franse woord’ ressource’ betekent hulpmiddel. Men bedoelt daarmee de mogelijkheden die de mens in zich heeft, wat hij eigenlijk kan.
Bij doven en slechthorenden ziet men meestal alleen dat wat ze niet kunnen: horen. Veel belangrijker is het te zien wat ze wel kunnen en dat te bevestigen en te versterken. Zichzelf altijd maar als “foute mens” te zien – daar kan je geestelijk ziek van worden en je hele leven verzuren.
Ouders, leraren, raadgevers, psychologen – en iedereen die met mensen met hoorproblemen werken – moeten zich ook inspannen om hen te bemoedigen, hen kracht te geven en hen te tonen wat ze goed kunnen.
Maar is dat in het verleden werkelijk zo gebeurd? Hoe heb je dat zelf als dove beleefd? Welke ervaringen heb jij met empowerment en Ressourceorientering. Dat wil Prof. Hintermair graag weten. Hij schrijft een boek over dit thema en heeft Uw ervaringen nodig.

De brief van Prof. Hintermair kan je op de site van Taubenschlag lezen. Ik vermoed dat ook Vlamingen kunnen antwoorden op zijn oproep. In het Engels misschien, als je kan of gewoon in het Nederlands. Op de univ zal wel iemand zijn die ze in het Duits kan vertalen.

http://www.taubenschlag.de/index.html

Blogarchief