31-05-2007


Dode op treffen van Deaf Bikers.


Op de camping La Mayette in Fronville werd een evenement georganiseerd door de Deaf Bikers, een motorclub van dove motorrijders uit Luik. Een honderdtal motorrijders, doven en horenden, Belgen en buitenlanders waren aanwezig op de meeting die drie dagen duurde. ’s Avonds was er een barbecue. Rond 23 uur werd de sfeer grimmig toen een koppel horenden niet meer bediend werd. Bij een messengevecht dat daar op volgde kreeg Jean-Marc Debski, 35 jaar een mes in de buik. Hij bezweek aan zijn verwondingen in het ziekenhuis in Marche-en-Famenne. Hij was getrouwd en lid van de club van de Lords uit Oupeye.
De dader is een dove jonge man van 22. De kleinzoon van de uitbaters. Jean-Pierre, die door een tolk werd geassisteerd, zegt dat hij gehandeld heeft uit wettige zelfverdediging. Hij werd beschuldigd van slagen en verwondingen met de dood voor gevolg maar zonder de intentie om te doden.

Bron: http://www.dhnet;be/

Een video-woordenboek Franse gebarentaal

De directie van het Nationaal Instituut voor Jonge Doven in Metz (Frankrijk) zet de makers van hun website in de bloemen. Een echt videowoordenboek van de Franse Gebarentaal.

Bron: http://www.republicain-lorrain.fr/ en website http://www.lsfdico-injsmetz.fr/

30-05-2007


Dove deelneemster in Engelse Big Brother.

Vanavond start Big Brother 8 op Channel 4 in Engeland. Doen mee: een beroeps drag queen, een gespierde sex-gekke man en het eerste dove meisje.
Denk aan al het gezever dat het kind zal moeten missen als de andere beroemdheidverslaafden aan het opscheppen zijn over hun borstvergrotingen.
Big Brother zal beginnen met een excuus omdat de vorige aflevering heel racistisch getint was.
De Big Brother die nu in Australië bezig is kwam in het nieuws omdat de producers het niet nodig achtten om een deelneemster wiens vader overleden was, in te lichten. De dood kan dus de geldmachine niet stoppen.
En vrijdag wordt op de Nederlandse tv, op BNN, een nier verloot. Een vrouw van 37, Lisa, die terminaal ziek is, zal beslissen tussen 3 kandidaten wie haar nier krijgt, live op tv.

http://www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/columnists/

28-05-2007


Liefde is blind ( en doof).



Kaapstad – Een doof koppel die elkaar ontmoetten op school 10-tallen jaren geleden en die elkaar sindsdien uit het oog verloren zijn beiden blind geworden. Maar ze brachten zelf licht in hun duisternis door te trouwen.
Pierre van Zyl en Marianne du Preez, beiden 65, werden in de echt verbonden op zaterdag na een romance van 37 jaar.
Ze ontmoetten elkaar op de De la Bat School for the Deaf in Worcester vele jaren geleden.
Ze zijn alletwee doof van kleinsaf, maar toen konden ze nog zien. Maar er was natuurlijk geen sprake van een huwelijk toen en hun wegen gingen uit elkaar. Ondertussen verloren beiden hun gezichtsvermogen.
Hun paden kruisten elkaar weer toen ze alletwee terechtkwamen in de Haven for the Deaf in Belleville twee jaar geleden.
Het rare is dat ze vroeger nooit gebaren geleerd hebben. Maar nu nemen ze elkaars handen en maken gebaren die zij beiden verstaan. Voor begrippen waar ze geen gebaar voor hebben schrijven ze in elkaars hand.
Pierre en Marianne hadden alletwee hun eigen tolk om hen naar het altaar te begeleiden. Het afleggen van de huwelijksgeloften duurde ook iets langer dan normaal.
Pierre en Marianne wonen nu samen in hun eigen appartement in het ouderentehuis.

Op http://www.news24.com/News24/South_Africa/News/0,,2-7-1442_2117529,00.html

25-05-2007




Dove vrouw op brutale manier in elkaar geslagen.


Alvin, Texas. Verenigde Staten. Mary Diaz was haar avondgebed aan het doen toen ze geschreeuw hoorde van de overkant van de straat. Het was haar 41 jaar oude zus Lucia Lafuente. Ze is doof. Ze spreekt niet, ze hoort niet. Lucia zat op haar voorveranda toen 3 mannen haar sloegen. Ze kreeg verschillende slagen op haar hoofd met een basebalknuppel. De mannen waren in het zwart gekleed en droegen zwarte bandanas. De politie weet niet wat de reden kan zijn. Eerst vreesden de dokters voor haar leven, maar ’s avonds mocht ze het ziekenhuis verlaten. Twee jongens van 15 en 17 werden aangehouden en beschuldigd van slagen en verwondingen met een dodelijk wapen.

http://abclocal.go.com/ktrk/story?section =local&id=5336700

Zes maanden gevangenisstraf voor aanval op doof meisje.

Nantes,Frankrijk.Twee mannen van 20 jaar oud hebben een dove passagier op een tram aangevallen. Ze kregen gisteren elk 6 maanden gevangenisstraf. Na de zitting werden ze aangehouden. Ze zouden een drankprobleem hebben. Het openbaar ministerie had 1 jaar gevraagd, waarvan 6 maanden met uitstel. Merkwaardig is wel dat ze toen ze probeerden te vluchten ze door de anderen tramreizigers werden overmeesterd en in bedwang gehouden tot de politie kwam. Als verdediging haalden ze aan dat het meisje hen had ‘beledigd’. Pech voor hen, want het meisje is doof.

Bron: http://www.20minutes.fr/

Dove man sterft in crash met brandweerwagen


Schotland. Een dove automobilist liet het leven bij een botsing met een brandweerwagen die op weg was naar een interventie. Iemand had gebeld voor een vuilhoop die in brand was gestoken. De dove man, die nog niet bij naam is genoemd, omdat eerst zijn familie moet verwittigd worden, werd naar het ziekenhuis gebracht, maar was bij aankomst overleden.
De brandweerwagen zijn sirene stond aan en ook de blauwe zwaailichten toen ze over een kruispunt met verkeerslichten reden. Omstaanders belden vanuit een BP-station om hulp, terwijl de bemanning van de brandweerwagen probeerde eerste hulp te verlenen.

http://news.bbc.co.uk/1/hi.scotland/tayside_and_central/6689141.stm

24-05-2007


Dove kinderen verkocht aan Chinese zakkenrollersmaffia.


Direkteur van school voor dove kinderen in beschuldiging gesteld voor het verkopen van kinderen. Hij zou 10 kinderen verkocht hebben aan een netwerk die en opleidt tot zakkenrollers. De politie redde de slachtoffers. De jongste was 12. Dit alles gebeurde in de Jiangxi en Henanprovincies deze maand. Nieuws te vinden op de online-editie van de krant Guizhou Metropolitan Daily.
De kinderen verdwenen uit hun school in Liupanshui vorige maand. Ze werden getraind en moesten 500 Yuan per dag stelen en inleveren. ( 60 euro).
Sinds 2005 zijn honderden dove jongeren verdwenen. China telt ongeveer 1,8 miljoen doven van 18 jaar oud en jonger. Velen krijgen geen degelijk onderwijs en kunnen geen werk vinden. De politie beloofde om de gansters die de jongeren misbruiken te arresteren. Het toont nog eens aan dat gehandicapten in de Chinese maatschappij het heel moeilijk hebben. Er wordt weinig of niets voor hen gedaan, zeker niet in het meer landelijk gedeelte.

http://www.abcnews.go.com/International/wireStory?id=3207518

20-05-2007


Dovennieuws op het wereldwijde web.


Op de site van Nathan W. Kester die zich inspireerde op het Pareto Principe dat zegt dat 20% van de mensen op het net, 80% van het nieuws maken, kan je een bijna volledig overzicht krijgen van al het nieuws wat doven betreft in de Angelsaksische wereld. Als je Engels kan lezen dus. Op kop staan DeafRead – Het beste uit dove blogs, Google News en Yahoo News. Maar ook BBC News, de onderwerpen uit Technorati die ‘deaf’, doof vermelden en ASL bij Google News. Maar ook alle You Tube ASL videos en de foto’s vanop Flickr die gemarkeerd zijn met ‘deaf’. Verder ook blogs en vlogs van doven. De meest bekende en de meest gelezen – bekeken. En tenslotte ook nog technologie voor doven en kunst en film. Het bijzondere is ook dat als je met de muis over het item glijdt, je dan een voorbeeld krijgt van de schermafbeelding van de betreffende site.
Een heel nobel initiatief. Het is zeker een reden om Engels en ASL te leren.

Te zien op : http://deafpulse.com/

Dove studenten helpen doven in Senegal.


Dove studenten en leraars weenden van geluk toen ze vernamen dat een groep doven van de Maryland School for the Deaf hen willen bezoeken.
Ze wachten al 20 jaar op zulk nieuws. In Senegal zijn slechts 3 scholen voor doven. Twee ervan onderwijzen ASL (Amerikaanse Gebaren Taal) , de andere school gebruikt alternatieve communicatiemiddelen, zoals liplezen.
De twee ASL-scholen, die elk tussen de 120 tot 150 leerlingen hebben werden 20 jaar geleden opgericht door een oud-leerling van Gallaudet. Eerwaarde Andrew Foster. Voor die tijd werd geen gebarentaal onderwezen.
Maar Foster stierf in 1987 zonder dat er plannen gemaakt waren voor samenwerking met de V.S.. De Senegalese leerkrachten en studenten staan te springen om de kennis van hun gebaren te verbeteren. Er is geen materiaal om ASL te leren, of te onderwijzen. Ze zoeken online als ze aan een werkende computer kunnen geraken en proberen woorden en uitdrukkingen te zoeken en door te geven aan hun studenten.
De groep uit Maryland, die bestaat uit 8 dove studenten en 5 horende volwassenen, gaan er les geven in groep en individueel. Ze nemen ook sportmateriaal mee om hun Senegalese vrienden te introduceren in basebal en volleybal. Ze gaan ook schoenen meedoen voor Senegalese daklozen. Ze zullen ook verscheidene dagen helpen bij het bouwen van een bibliotheek in de Senegalese hoofdstad Dakar. Ze nemen boeken mee uit Amerika om de bibliotheek te vullen. Andere boeken en videotapes met ASL-lessen gaan naar de scholen voor doven. Het algemene doel is om betere relaties op te bouwen tussen de twee landen. De dove Senegalezen hopen hun scholarisatie te verbeteren. Nu blijven veel leerlingen hangen op niveau van de lagere school.
De deelnemers wonen tijdens hun verblijf samen met Senegalese families. Ze gaan er de universiteit bezoeken. Ze leren traditionele kooktechnieken, dansen en trommelen en de plaatselijke taal Wolof. Ze doen excursies naar historische plaatsen zoals Djoudj, een nationaal vogelpark, Goree Island, een vroegere slavenhaven en Pare De Bandia, een dierenpark.
Ze reis kost 3.500 dollar. Elke leerling in Maryland haalde 100 dollar bij elkaar om de onkosten te dekken.

http://www.fredericknewspost.com/sections/news/display.htm?StoryID=60366

14-05-2007


Senjo – Prijs voor vernieuwende gebarentolk.


De hele week zindert het door de pers: “Senjo”, de vernieuwende gebarentolk. Maxie Pantel heeft de Dyson Award voor vernieuwend design gekregen uit de handen van James Dyson, de uitvinder van de Dyson stofzuiger die het doet zonder papieren zak. De uitvinding van Maxie ‘Senjo’ moet dus ook wel wat bijzonders zijn.
‘Senjo’ is een draagbaar computerssysteem dat bestaat uit een bril en een gedeelte dat op de borst hangt en waarin de electronica opgeborgen zit. Met de hulp van camera’s en sensoren zet het toestel gebaren om in gesproken woorden die doven in alledaagse situaties zouden kunnen gebruiken. En omgekeerd wordt het antwoord van de gesprekspartner door het toestel in gebaren omgezet die je dan in de bril kan zien.
Super! Indien het ook al zou werken. Maar het bestaat nog maar als studie en zou met de huidige techniek gemaakt kunnen worden. Echter sinds jaren staat spraakherkenning in zijn kinderschoenen en het herkennen van gebaren ligt nog een stuk verder achterop.
Voor een bruikbaar ‘Senjo’-toestel in de winkelrekken ligt ( misschien nooit) zullen nog vele jaren voorbijgaan. Nu is het alleen maar ‘gebakken lucht’. Een mooie prijs voor een goed idee, natuurlijk in dienst van de gehandicapte! Dat maakt altijd indruk.
Maar de oude Romeinen wisten het al : Mundus vult decipi – de wereld wil bedrogen worden!

http://www.taubenschlag.de/index.html

09-05-2007


Potdoof.



Op een Amerikaanse blog vond ik deze foto met het onderschrift ‘stonedeaf’. Steendoof dus. In het Nederlands betekent dat dan potdoof. Waar zou dat vandaan komen?

TV voor doven.



Sinds kort bestaat er een TV-zender die de klok rond in gebarentaal en met ondertitels uizendt. VeeSeeTV. In het leven geroepen door gebarentolk Susie Grant. Ze meent dat het aanbod voor doven in Groot-Brittanië onvoldoende is.
Wie Engels begrijpt heeft geluk. Die kan nu 24 uur per dag laten verwennen. Dank zij het internet over de hele wereld te ontvangen.

http://www.viewtv.co.uk/111/

Dove stukadoor wint nationale prijs.


Hij kreeg die voor zijn positieve houding tegenover zijn studies. Stephen Dempsey is al meer dan zeven jaar stukadoor maar studeert nog verder om nog meer en betere technieken te leren.
Nu heeft hij voor zijn inzet voor zijn studies in Portsmouth een prijs gekregen als een van de beste studenten met de meeste inzet van over het hele land.
Om zich verder te specialiseren als stukadoor leerde hij speciale gebaren om de speciale termen van het beroep te begrijpen.
Omdat hij nu een echte specialist is heeft Stephen een eigen website gecreëerd om zichzelf als stielman te promoten. Daarvoor kreeg hij subsidies van de Prince’s Trust.
Stephen die in Swindon woont zegt:”Als dove stukadoor heb ik geen problemen, hoewel ik speciaal moet opletten voor gezondheids- en veiligheids situaties.” “Maar om als zelfstandige te werken heb ik wel problemen. Ik kan de telefoon niet beantwoorden en daarvoor verlies ik veel klanten. Mijn moeder helpt me wel om berichten te beantwoorden en natuurlijk beantwoord ikzelf tekstberichten. Sommige mensen schrikken wel even als ze zien dat ik doof ben maar de meeste klanten zijn tevreden over mijn diensten.”

Blogarchief